Soud poslal chlapce na vlastní žádost do dětského domova. Bez souhlasu matky

Soudce Jaroslav Novák dvakrát rozhodl o poslání šestnáctiletého chlapce do dětského domova. A to na základě mladíkovy vlastní žádosti na sociálce. Nechtěl vidět důkazy, šel proti názoru matky. Nyní se plánuje třetí soud. Kvůli verdiktům, které dvakrát kritizoval i odvolací soud, své dítě matka neviděla už rok a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kluk, chlapec

kluk, chlapec | Foto: Fotobanka Pixabay

Neshody matky se synem vyvrcholily loni v březnu. Tehdy šestnáctiletý chlapec si na úřadě sociálně-právní ochrany dítěte v České Kamenici stěžoval, že nedostává peníze na svačiny, matka mu prý navíc zabavila telefon, zakázala počítač a její přítel ho uhodil. Domů se vrátit nechtěl, místo toho úředníkům na sociálce oznámil, že chce do dětského domova.

Takzvaný Orgán sociálně-právní ochrany dítěte - podle výpovědi matky bez jakéhokoliv prověření skutečné situace v rodině - podal návrh k soudu, který předběžným opatřením rozhodl o umístění chlapce do ústavu.

„Neměli jsme tušení, co se děje. Do ústavu ho dali v pátek a my celý víkend byli zoufalí, že vůbec nevíme, co s ním je, nikdo nám nic neřekl, nikdo k nám nepřišel,“ popsala Právu matka.

Přiznává, že chlapec dostal pár facek, to ale prý proto, že byl nepřiměřeně drzý. Rodiče jej doma podle slov matky přistihli s třináctiletou dívkou a nesouhlasili s tím, aby se syn s nezletilou po nocích toulal. Svačiny mu připravovala matka doma, finance měl pravidelně k dispozici na svém vlastním účtu.

Sociálka situaci neprošetřila

„Syn chtěl strašně bydlet na internátu. Mně se to nelíbilo, protože do školy mu od nás jezdila přímá linka. Mám dojem, že dětský domov má místo internátu. A když do toho přišla potíž s tím děvčetem, řekl nám, že nám zatopí. A taky se tak stalo,“ říká matka.

Úředníci z ochrany dítěte ale rodinu nenavštívili a žádné vysvětlení chlapcových obvinění po matce nechtěli.

Doufala proto, že se vše vyřeší u soudu, který měl o žádosti chlapce rozhodnout. Soudce Okresního soudu v Děčíně Jaroslav Novák ale nepřipustil žádné důkazy ze strany matky a rozhodl, že hoch bude umístěn do ústavu s poukazem na to, že s tím souhlasí otec i matka.

„Nic takového nebyla pravda. Nesouhlasila jsem, aby skončil v ústavu,“ zdůrazňuje matka, jejíž vysvětlení sporů se synem soudce vůbec nezajímalo.

Tvrdá kritika rozsudku

Odvolala se ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, který verdikt soudce Nováka tvrdě zkritizoval.

„Rozhodnutí je zcela nepřezkoumatelné, není jasné, z jakých důkazů soud vycházel, jaké vzal za prokázané a jaké z nich učinil závěry. Nebyly splněny ani procesní podmínky k jednání,“ upozornil odvolací soud.

Pozastavil se i nad tím, že soudce Novák se vůbec nezabýval tím, že pokud by měl jít hoch skutečně od své matky, jestli by místo ústavu neměl být umístěn k některému z příbuzných.

Případ se tak loni v prosinci dostal na stůl soudce Nováka znovu. Ten nepřijal omluvu absence matky, která měla nemocnou malou dceru, s kterou je na mateřské a o kterou se neměl kdo postarat.

O biologickém otci se soud zmínil, že se na předvolání nedostavil, a znovu rozhodl naprosto stejně. Navíc do verdiktu napsal, že matka opětovně souhlasí s ústavem. Ta přitom u jednání vůbec nebyla.

Proti verdiktu se odvolala tentokrát nejen matka, ale už i zástupci úřadu na ochránu dítěte. „Soudce vůbec nereagoval na připomínky krajského soudu, naše vyjádření ani nezaprotokoloval a zajímalo ho jen to, jestli souhlasíme s nařízením ústavní výchovy,“ stěžovala si deníku Právo sociálka.

Odvolací soud verdikt opět zrušil pro naprostou nepřezkoumatelnost. Upozornil také, že otec se mohl těžko dostavit, když mu soud poslal předvolání na místo, kde nebydlí.

'Ukradli mi dítě,' stěžuje si matka

Matku chlapce nyní čeká další jednání, tentokrát u jiného soudce. Svého syna od března loňského roku neviděla. „Stále nerozumím tomu, že když nás udal, proč úřad prostě nepřišel a neprovedl místní šetření, na nic se nás nezeptal. Beru to tak, že mi syna sociálka prostě ukradla. Že tak zničila rodinu, to je jí jedno,“ stěžuje si matka.

Vedoucí instituce na ochranu dětí doma u rodiny nakonec byla, žádné pochybení podle matky ale neshledala. „Zbyl mi jen pocit, že pokud vás chce někdo připravit o dítě, nic s tím nenaděláte. Protože vás nikdo nebude poslouchat,“ uzavírá matka.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme