Monacký kníže Rainier III. zemřel

Po necelém měsíci stráveném v nemocnici zemřel monacký kníže Rainier III.. Oznámil to monacký knížecí palác. Bylo mu 81 let. Na Rainierovo místo nastoupí jeho syn, sedmačtyřicetiletý korunní princ Albert, který se ujal funkcí hlavy státu již minulý týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kníže Rainier

kníže Rainier | Zdroj: ČTK

Stav monackého knížete byl už dva týdny kritický. Od 22. března ležel Rainier na jednotce intenzivní péče, kde musel být napojen na dýchací přístroj. K plicní infekci se připojily srdeční a ledvinové problémy.

V knížectví změnily místní televize program a zařadily dokumenty o Rainierovi. Vlajky jsou spuštěny na půl žerdi již od úmrtí papeže Jana Pavla II.. Datum Rainierova pohřbu nebylo zatím oficiálně oznámeno. Podle zdroje blízkého knížecímu paláci pohřeb následuje obvykle sedm až devět dní po úmrtí.

Od minulého čtvrtka, kdy korunní rada usoudila, že kníže Rainier není ze zdravotních důvodů schpen zajistit vládu, zastával funkci regenta v monackém knížectví nejstarší syn rodiny Grimaldi, princ Albert. Ve svých 47 letech nyní nastoupí na trůn po svém otci jako nový vládce.

Odešel služebně nejstarší monarcha Evropy

Monacký kníže Rainier se narodil 31. května 1923, zanedlouho by tedy oslavil 82. narozeniny. Vzdělání se mu dostalo v britských, švýcarských a francouzských školách a zakončil jej studiem politických věd v Paříži. V mládí také bojoval na francouzské straně proti hitlerovskému Německu.

Když se Rainierova matka, princezna Charlotta vzdala v roce 1944 trůnu v jeho prospěch, stal se jediným nástupcem dědečka Louise II.. Na trůn nastoupil v roce 1949 a stal se tak nejdéle vládnoucím monarchou v Evropě. Za více než půlstoletí své vlády zapsal do obecného povědomí jako "kníže budovatel".

Ve světových médiích se Rainier o šest let později proslavil svatbou s hollywoodskou herečkou Grace Kellyovou. S ní měl tři děti - syna Alberta a dcery Stéphanii a Caroline. Když Grace Kellyová zemřela v roce 1982 při autonehodě, ustoupil kníže do ústraní. Pozornost médií, především těch bulvárních, se soustředila na často bouřlivý život jeho potomků.

Pro více než 30.000 monackých poddaných je ovšem podstatnější, že více než 55 let svého panování dokázal kníže přeměnit miniaturní stát na zemi, jejíž prosperita je založena především na turistice a obchodu. Všeobecně známá kasina v Monte Carlu přispívají od 90. let do příjmů knížectví méně než pěti procenty. Stále ale platí, že se neplatí daně z příjmu, což do Monaka láká mnohé celebrity.

Princ, který se stává knížetem Albertem II., žil dosud spíše ve stínu svých sester Stéphanie a Caroline. Byl spojován s řadou modelek a hereček, ale nikdy se neoženil a nemá děti. Znám je i svým zájmem o sport. Chtěl být fotbalistou, zúčastnil se rallye Paříž-Dakar a jako bobista reprezentoval Monako na olympijských hrách.

Veronika Lefrancois, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme