Zahájení olympijských her bude v Riu desetkrát levnější než v Londýně, tvrdí jeho režisér

Už jen hodiny zbývají do začátku letních olympijských her v brazilském Riu. Zahajovací ceremoniál na stadionu Maracaná odstartuje Hry, které stály Brazílii několikanásobně víc, než se plánovalo. Jestli ale někde oproti Londýnu 2012 organizátoři ušetří, bude to při zahajovacím ceremoniálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Ježíše dohlíží na stadion Maracaná, který se chystá na slavnostní zahájení

Socha Ježíše dohlíží na stadion Maracaná, který se chystá na slavnostní zahájení | Zdroj: Reuters

Už klip, který poutá na návštěvu olympijského Ria, napovídá, jak by to mohlo večer na Maracaná vypadat. Kromě sportu se hodně zpívá a hlavně tančí samba.

„Brazílie prostě musí vždy něčím překvapit. My třeba utratíme jen desetinu toho, co stál ceremoniál před čtyřmi lety. Máme na to málo peněz a já jsem za to rád, protože to pro Brazílii dává větší smysl," říká režisér zahájení Fernando Meirelles. Londýnský ceremoniál stál v přepočtu asi 800 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo režiséra Fernanda Meirellese se na slavnostní zahájení zeptal reportér ČRo František Kuna

Meirelles se proslavil ve světě kinematografie jako režisér filmu Město bohů z prostředí favel v Riu a jeho slova o „šetření“ během zahájení mohou odpůrce už teď předražené olympiády hodně tahat za uši.

„Rozhodně se nebudeme mít za co stydět. Alespoň bude víc peněž třeba na kanalizaci nebo na vzdělání, jsem rád, že se nebudou zbytečně vyhazovat peníze během ceremoniálu," říká 60 letý režisér.

Se svým týmem naplánoval Meirelles mimo jiné přelet 110 let starého dvojplošníku, topmodelku Gisele v roli zpěvačky a hlavně hodně samby.

„Určitě se na tom moc těším,“ bude to velká sláva,“ vyhlíží zahájení vodní slalomářka Kateřina Kudějová. „Věřím, že to bude skvělý zážitek. Pro sportovce nemůže být větší zážitek než na slavnostním zahájení olympijských her pochodovat pod českou vlajkou,“ říká další vodák Jonáš Kašpar.

Slavnostní LOH můžete začne na Maracaná v 8 hodin brazilského, tedy v jednu hodinu po půlnoci českého času.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme