Výstava v Salzburku vrací alespoň nakrátko do vlasti desítky cenných předmětů

Dvousté výročí historické události, kdy se Salzburk stal rakouským, připomíná výstava "Biskup. Císař. Jedermann". Celkem 25 cenných předmětů se nakrátko vrátilo zpět do města, které opustily během napoleonských válek a období střídajících se vládců. Expozice představuje salzburskou historii i současnost.

Výstava je k vidění ve všech patrech Nové rezidence na Mozartově náměstí. Připomíná i historii města hlouběji než jen 200 let zpátky. Kvůli dějinným událostem ale Salzburg nevlastní téměř žádné historické vystavovatelské unikáty a ty nejzajímavější si musel pro výstavu zapůjčit

„Všechny exponáty mám velmi rád, spojují je zvláštní příběhy. Důležité je jednoduše to, že je tady pohromadě představená celá historie Salzburgu. Přesto asi nejdůležitějším exponátem je románská socha Jüngling vom Magdalensberg, jediná bronzová socha, která byla nalezena v Rakousku. V roce 1502 ji vyoral rolník v Korutanech, které příslušely biskupovi von Gurg, který sochu od rolníka koupil. Tento biskup vzal sochu do Salzburku, kde se stal arcibiskupem, a socha pak byla vystavená na hradě,“ říká Peter Husty, šéfkurátor salzburského muzea.

Jeden z exponátů je zapůjčený z Prahy - křišťálový pohár z Uměleckoprůmyslového muzea. Pro Salzburk bylo charakteristické využívání křišťálu na výrobu ozdobného nádobí. Arcibiskup tady dokonce zřídil brusírnu skla.

„Přímo v Salzburgu se žádné takové nádobí nedochovalo, rozletělo se do světa. Ve vitríně jsou tady dva kousky, jeden z Florencie a druhý z Prahy, nevíme přesně, jak se tam dostaly. Ten pražský je jeden z raných kusů, ze čtvrté čtvrtiny 17. století a má nádherně ozdobené stěny, na nich vyryté rostliny s ornamenty a se zvířaty. Je to velmi krásný příklad práce z brusírny křišťálu v Salzburku,“ doplňuje Peter Husty.

Výstava přitahuje nejenom místní, kteří rakouskou historii znají, ale i turisty z celého světa. „Bylo to velmi dobré, ale jen málo textu bylo v angličtině. Nerozuměla jsem všemu, ale výstava je na nádherném místě, velmi půvabná,“ komentuje návštěvnice ze severního Irska.

„Když se člověk zajímá o jiné země, a Salzburg je obzvlášť zajímavý, tak je výstava výborná. Znám město dobře, jsem Němec, ale stejně jsem se dozvěděl hodně nového,“ dodal další z návštěvníků.

Výstavu "Biskup. Císař. Jedermann" můžete v rakouském Salzburku navštívit do 30. října.

autor: pfr
Spustit audio