Přijďte darovat krev, prosí plzeňská fakultní nemocnice lidi s Rh negativním faktorem

Fakultní nemocnice v Plzni má za sebou největší letošní krizi s nedostatkem krve. Na odběry chodí kvůli dovoleným podstatně méně lidí. Zásoby se zatím podařilo doplnit, pořád ale chybí hlavně dárci s Rh negativním faktorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

S menším počtem dárců o prázdninách souvisí také fakt, že po návratu z dovolené v jižní Evropě se měsíc dávat krev nesmí.

„To třeba před lety nebývalo. Tahle opatření byla směřována pouze pro situace, kdy dárci vysloveně cestovali do exotických krajin. Bylo to kvůli riziku malárie,“ řekla primářka transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Plzni Jarmila Hrubá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fakultní nemocnice v Plzni hledá dárce s Rh negativním faktorem. Kdy by nejlépe měli přijít, řekla Janě Kosové primářka transfúzního oddělení Jarmila Hrubá

„Dneska rizik, zdá se, je více a předpisy se zpřísňují. My bychom potřebovali, aby dárci věděli, že na transfúzní oddělení by ideálně měli vzpomenout před odjezdem na dovolenou,“ požádala.

V současnosti podle Jarmily Hrubé chybí hlavně krev s Rh negativním faktorem.

„Kdo ví, že má Rh negativní faktor, pořád myslet na to, že přes léto zvýšeně potřebujeme. Obecně všechny dárce moc prosím, aby před dovolenou přišli.“

Primářka transfúzního oddělení zároveň pochválila dosavadní pomoc od lidí. „Jak jsme na začátku července potřebovali krev, tak oni reagují a reagovali i tentokrát. Opravdu moc děkuju,“ vzkázala.

Darovat krev přišla do Fakultní nemocnice v Plzni i Milena Jelínková. Všem, kteří o tom uvažují, by prý chtěla vzkázat, aby neměli strach. „Já se bála, že mi bude špatně, ale nebylo,“ řekla.

Rh negativní krev chybí v současnosti také Fakultní nemocnici v Ostravě. Tam potřebují doplnit i zásoby skupin A a nula. Univerzální nulu postrádají také v Olomouci. V Brně, kde se rovněž fakultní nemocnice potýká s úbytkem krevních zásob, se osvědčilo oslovovat lidi přes sociální sítě.

Naopak bez problémů je například nemocnice Motol v Praze nebo Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme