Moje odsouzení je právní omyl, tvrdí Otipka z growshopu. Případ žene k Nejvyššímu soudu

Jeden z majitelů velkoobchodu growshop Michal Otipka vytáhl do boje proti trestu, který si odnesl od Městského soudu v Praze. V dubnu od něj odešel s roční podmínkou. Otipka i jeho odsouzený spolupracovník Jakub Smolík podali proti verdiktu dovolání. Vadí jim například, že soudy nepřipustily jimi navrhované důkazy. Nejsledovanější případ policejní akce proti growshopům tak míří k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Otipka, spolumajitel jednoho z českých growshopů

Michal Otipka, spolumajitel jednoho z českých growshopů | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

"Dovolání bylo podáno, a to oběma odsouzenými, dovolání odsouzeného Smolíka bylo doručeno 21. července, dovolání odsouzeného Otipky 3. srpna," uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Miroslava Sixtová. Soud na Praze 3 řešil případ původně, pokud dovolání budou v pořádku, zašle je k Nejvyššímu soudu. Zatím se tak ale nestalo. "Spis se nachází stále u zdejšího soudu," upřesnila Sixtová.

Zvraty v soudní síni
Především Otipka zažil u v soudní síni nepříjemné zvraty. Obvodní soud pro Prahu 3 ho nejdříve odsoudil za šíření toxikomanie, ale upustil od jeho potrestání a od propadnutí majetku. Odvolací městský soud ho však nakonec potrestal roční podmínkou a původnímu soudu uložil, aby o propadnutí majetku jednal důkladněji. Smolíkovi pak roční podmínku od obvodního soudu potvrdil.

"Nelze opominout, že motivem jejich jednání byla zištnost, což je právě na tomto druhu trestné činnosti nejzávažnější," napsala do verdiktu soudkyně Městského soudu v Praze Eva Burianová. Otipku rozsudkem nadzdvihla ze židle.

Neprojevil lítost, měl zištné motivy, vysvětlil soud, proč nakonec potrestal Otipku z growshopu

Číst článek

Právní omyl
V dovolání podle svých slov zmiňuje hned několik argumentů. "Jsem přesvědčen, že jde o právní omyl. Policisté mi povolili sortiment prodávat, což měli dokázat svědci a nahrávka. Ale soudce je nepřipustil a napsal mi, že jsem to neprokázal. Jak jsem to pak měl dokázat?" zmínil pro Zpravodajský web Českého rozhlasu jeden z nich.

Nejvyšší soud buď dovolání zamítne a Otipkův se Smolíkovým rozsudkem potvrdí, nebo verdikty zruší a případ nižším soudům vrátí k novému projednání.

Otipku nicméně čeká ještě finále sporu o zabavený majetek. Po výtce městského soudu totiž obvodní rozhodl, že Otipkovým firmám má propadnout zabavené zboží v hodnotě až 12 milionů korun. Proti verdiktu se Otipka odvolal a o majetku tak bude opět rozhodovat městský soud.

Protidrogová jednotka do growshopů dorazila v roce 2013, zasahovala na základě paragrafu o šíření toxikomanie a výroku Nejvyššího soudu. Prodejci i majitelé obchodů se podle policie dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Kauza growshopy | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme