Děti nevykuřovat a nepít alkohol. Češi učí kambodžské matky, jak pečovat o novorozence

Úmrtnost novorozenců je v České republice jedna z nejnižších na světě. Ne všude je ale lékařská péče na tak vysoké úrovni. Čeští aktivisté se proto už třetím rokem snaží šířit osvětu v Kambodži. Stačí jim k tomu mobilní telefon a hlasové zprávy, které učí Kambodžanky, jak v prvních týdnech správně pečovat o novorozence. Většina lidí v Kambodži žije na venkově, kde nemají ani internet ani televizi. Mobil ale mají skoro všichni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Kambodži

Lidé v Kambodži | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Na mobilní telefon právě přišla hlasová zpráva. Lékař v ní vysvětluje, jak správně pečovat o pupík novorozence – jak jej dezinfikovat a tak dále. Celá informace je zpracována ve formě dialogu mladé maminky a pediatra.

"Zprávy jsou pro mě velmi užitečné a pokyny přesně dodržuji. Je to moje první dítě, kdybych tyto rady nedostávala, musela bych se zeptat matky nebo sestry, jak o miminko pečovat,“ říká dvacetiletá Umstej Mau, matka dvouměsíčního kojence.

Rady, které prostřednictvím hlasových zpráv přicházejí, jsou jednoduché, ale užitečné. Říkají matkám, co s novorozencem dělat a co nedělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi učí prostřednictvím mobilů kambodžské matky, jak pečovat o novorozence. Natáčel o tom zpravodaj Jaromír Marek

"Matky jsou zvyklé na tradiční postupy, takto se dozvědí, jak o dítě pečovat správně. Tradiční postupy vedou často ke zbytečným úmrtím. Radíme třeba upustit od některých tradic, které jsou vyloženě nebezpečné,“ vysvětluje porodní sestra Ley.

Podle tradice se například musí matka i dítě týden pravidelně vykuřovat na posteli, pod kterou se zapálí oheň. To podle pověr přináší sílu ženě i novorozenci. Vyčistit krev má zase medicína, vyrobená z deseti litrů alkoholu. Tu pije naštěstí jen rodička. Díky hlasovým zprávám s radami lékařů ženy od těchto praktik ustupují.

"Když jsem měla první dítě, neměla jsem informace. První dítě jsem vykuřovala a pila alkohol, teď už to dělat rozhodně nebudu,“ říká Thevi, matka teprve dvoudenního dítěte.

Zkušenosti ukazují, že matky si opravdu nechají poradit a Sreang Khut ze společnosti Člověk v tísni, který projekt vede, může být spokojený.

"Naším cílem je především snížit mortalitu novorozeňat, za ty tři roky, co projekt běží, se to opravdu podařilo. Zlepšilo se zdraví matek i dětí. Škoda jen, že informace nemohou dostávat matky v celé Kambodži,“ dodává.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme