Írán jako první země zakázal hru Pokémon Go. Proč, to neuvedl

Pokémoni na displejích mobilních telefonů dobývají svět. Fenomén, který trhá rekordy v počtu stažení na platformě Android i iOS, ale některým zemím vadí. První zemí, která aplikaci zakázala, je ortodoxní Írán. K zákazu chytat pokémony se země zatím oficiálně nevyjádřila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Osvětimi zakazují chytat pokémony (ilustrační foto)

V Osvětimi zakazují chytat pokémony (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Teherán ale už dříve vyjádřil obavu nad bezpečností aplikace. V červnu dokonce kontaktoval tvůrce aplikace studio Niantic a snažil se zjistit, do jaké míry bude společnost ochotná s Íránem spolupracovat. Zřejmě se spolu ale nedomluvili.

Hra Pokémon Go umožňuje chytat animované příšerky prostřednictvím rozšířené reality. Hráč sleduje skrz kameru svého telefonu reálné prostředí, ve kterém se díky aplikaci zobrazují kreslení pokémoni. Cílem hry je pak tyto příšerky pochytat, vytrénovat a používat v soubojích proti ostatním uživatelům.

Írán je mimo jiné známý tím, že omezuje přístup k sociálním sítím, které jsou v posledních týdnech pokémonů plné. O animovaných příšerkách proto v minulých dnech začali aktivně diskutovat i Íránci. Je tedy možné, že právě to bylo pro ortodoxní zemi, která se snaží bránit vlivům západní kultury, katalyzátorem.

Proti chytání pokémonů se už ostře postavila například Saúdská Arábie. Pokémoni tam sice zatím nejsou zakázaní, Rijád kvůli nim ale vydal fatvu, tedy vyjádření duchovního Muftího, které říká věřícím, jak se mají chovat v určitých situacích.

Vyjádření navazuje na původní 16 let starou fatvu, která vznikla kvůli původním hrám, které od devadesátých let fungovaly na konzolích Nintendo.

Naopak v olympijském Riu de Janeiru se lidé bouřili, protože tam ještě na přelomu měsíce žádní pokémoni nebyli. Na zahájení olympijských her ale nakonec pokémoni nechyběli. Firma Niantic totiž stihla zprovoznit servery, které jsou k hraní online titulu potřeba.

Hra Pokemon GO je oblíbenější než Facebook | Foto: ČTK

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme