Silniční závod vyhrál Greg van Avermaet, Češi neuspěli

Olympijským vítězem silničního závodu cyklistů v Riu de Janeiro se stal Belgičan Greg van Avermaet. Se stříbrem se v závěrečném spurtu tria medailistů musel spokojit Dán Jakob Fuglsang, bronz si vyjel Polák Rafal Majka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V silniční cyklistickém závodě zvítězil Belgičan Greg van Avermaet

V silniční cyklistickém závodě zvítězil Belgičan Greg van Avermaet | Zdroj: Reuters

Jednatřicetiletý jezdec stáje BMC Van Avermaet dosáhl na životní úspěch. K triumfu pomohlo rodákovi z Lokerenu i několik pádů soupeřů při závěrečném sjezdu.

V závěru potvrdil pozici nejlepšího spurtéra v souboji o cenné kovy proti Fuglsangovi i Majkovi. Cyklistické zlato na silnici získal na OH jako druhý Belgičan v historii 64 let po úspěchu Andrého Noyellea.

České kvarteto s lídrem Leopoldem Königem, jemuž měli k úspěchu pomoci Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Jan Bárta, neuspělo. Jako jediný dojel zpět do pevnosti Fort Copacabana, kde závod také začal, Vakoč. Bronzový medailista z loňských Evropských her obsadil 58. místo se ztrátou 20 minut.

„Byl to krásný, ale zároveň těžký závod. Dopředu jsme věděli, že to bude závod na mě, a kluci mi pomohli, jak mohli,“ uvedl König v cíli. „Podařilo se nám to na kostkách roztrhat a škoda, že s námi nikdo nejel. Ukázali jsme, že jsme jeli jako tým. Kluci odvedli maximum, co mohli, ale v kopcích nikdo nebyl schopen jet,“ prohlásil.

Königovi se jelo dobře, ale po dlouhé zdravotní pauze v úvodu sezony mu chybí závody. „Letos jsem neměl moc závodních dnů, asi dvacet, takže dojedu na pátou hodinu nebo na pět a půl hodiny a úplně mi odchází nohy,“ popisoval. „Jsem z toho smutný, cítil jsem se výborně, ale výkonnost na celý závod nemám. Kdybych se měl živit jako jezdec jednorázových závodů, neuživil bych se,“ pousmál se.

Tenistka Strýcová se v Riu probojovala do 2. kola. Štěpánek s Rosolem ve čtyřhře končí

Číst článek

Náročný závod o celkové délce 237,5 kilometru, který se jel v atraktivním prostředí a částečně i velmi těsně podél Atlantského oceánu, probíhal zpočátku bez většího vzruchu.

Brzký únik šestice Michal Kwiatkowski (Polsko), Jarlinson Pantano (Kolumbie), Simon Geschke (Německo), Pavel Kočetkov (Rusko), Michael Albasini (Švýcarsko) a Sven Erik Byström (Norsko) nechával peloton dlouho v klidu. Jediným pronásledovatelem byl chvíli Vakoč, ale nikoho dalšího k aktivitě nevyprovokoval a svou snahu brzy vzdal.

V polovině závodu hodně roztáhli ostřejším tempem peloton právě Češi ve spolupráci s Brity. Přestože si uprchlíci vytvořili při kroužení na okruhu Grumari až osmiminutový náskok, ten se začal zvolna tenčit a 100 kilometrů před cílem už byl jen necelé dvě minuty.

Krátce po nájezdu do druhého okruhu závodu Vista Chinesa s takřka devítikilometrovým stoupáním, kde závodníky čekala celkem tři kola, zbývala uprchlíkům k dobru už jen minuta. Navíc někteří začali postupně ztrácet a v čele nakonec zbyli jen Kočetkov a Kwiatkowski.

Po dvou stovkách odjetých kilometrů skončily po nepříjemném pádu ve sjezdu naděje jednoho z medailových aspirantů Richieho Porteho. Australan musel své vystoupení ukončit kvůli potížím s ramenem. Jen chvilku poté zaútočili úspěšně Italové v čele s Vincenzem Nibalim.

Jenže i ten měl v čele necelých 12 kilometrů před cílem těžký pád ve velké rychlosti. Spolu s ním spadl i Kolumbijec Sergio Henao, vzápětí na zemi skončil také Brit Geraint Thomas. Jako jediný z úplné špičky závodu proklouzl bez újmy Majka a na závěrečné rovině měl osm kilometrů před cílem náskok více než 20 vteřin.

Ani to však nakonec nestačilo. Van Avermaet, jenž letos na Tour de France oblékl po vítězství v páté etapě i žlutý dres vedoucího jezdce, projel cílem jako první po šesti hodinách, deseti minutách a pěti vteřinách.

Mezi zklamanými skončil i jeden z favoritů Brit Chris Froome, jenž letos dosáhl na třetí vítězství na Tour de France. Froome dojel na 12. příčce s takřka tříminutovým mankem.

Výsledky olympijského závodu cyklistů s hromadným startem
XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - silniční:
Závod mužů s hromadným startem (237,5 km):
1. Van Avermaet (Belg.) 6:10:05, 2. Fuglsang (Dán.) stejný čas, 3. Majka (Pol.) -5, 4. Alaphilippe (Fr.), 5. Rodríguez (Šp.), 6. Aru (It.), 7. Meintjes (JAR) všichni -22, 8. Zejc (Kaz.) -25, ...58. Vakoč -20:00, König, Štybar, Bárta (všichni ČR) nedokončili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme