První závod se Yusře Mardini nevyvedl podle představ. Možná byla nevyspalá, přemýšlí reportérka

O Yusru Mardini původem ze syrského Damašku by ale média nejspíš měla zájem, i kdyby byla poslední. Je členkou týmu uprchlíků, který startuje na olympijských hrách. Radiožurnál její cestu z války do olympijského bazénu podrobně dokumentuje. Včera plavala svůj první olympijský závod a skončila 41. ze 45 účastnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yusra Mardini několik hodin po slavnostním zahájení absolvovala svůj první olympijský start

Yusra Mardini několik hodin po slavnostním zahájení absolvovala svůj první olympijský start | Zdroj: Reuters

„První závod, 100 metrů motýlek. Bohužel to nebyl můj nejlepší výkon. Ale byla to úžasná zkušenost závodit na olympijských hrách. Teď se už těším na 100 metrů volně. Díky za podporu!“ zhodnotila Yusra Mardini svůj první start na facebookovém profilu.

Přehrát

00:00 / 00:00

První olympijský start Yusry Mardini sledovali novináři z celého světa, mezi nimi i zpravodaj ČRo David Koubek

Svou rozplavbu vyhrála. Jenže všechny plavkyně z dalších byly rychlejší. Celkově tak Syřanka startující v týmu uprchlíků skončila 41. ze 45 startujících.

Podpory se jí dostalo i při zahajovacím ceremoniálu. Tým uprchlíků sklidil obrovský potlesk. O 12 hodin později pak skočila poprvé do vody při olympijském závodu.

„Ona má heslo, že jde spát v 9 hodin, i kdyby byl u ní doma na návštěvě prezident. Myslím si, že asi byla nevyspalá. Ale ráno vypadala, že je celkem v pohodě,“ všimla si reportérka Magdalena Sodomková. Ta už rok mapuje její útěk ze Sýrie a nechyběla ani na tribuně v Riu.

Yusra - Foto:  ČRo

„Slavnostní zahájení bylo úžasné a ještě ráno jsem ho měla v hlavě. Pak jsem si ale řekla, že se musím soustředit na závod a snad se to povedlo,“ vysvětluje plavkyně, která nakonec se svým výkonem spokojená nebyla. Dobře ví, že se nemůže rovnat světové špičce. O umístění jí prý nejde.

„Na to, že jí je 18 let, si moc dobře uvědomuje, že její olympijská účast není jen o plavání, ale o tom, že je hlasem uprchlíků. Skrz plavání může přitáhnout pozornost k tomuhle tématu,“ přemýšlí Magdalena Sodomková.

Yusra Mardini by ovšem ráda využila účast v Riu, kam se kvalifikovat nemusela, pro hry v Tokiu za čtyři roky. Tam už se bude muset kvalifikovat.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme