K mačetovému útoku v Belgii se hlásí Islámský stát. Pachatelem byl alžírský recidivista

K sobotnímu mačetovému útoku v belgickém Charleroi se přihlásilo radikální uskupení Islámský stát. Podle belgické prokuratury byl útočníkem 33letý Alžířan, který byl znám kriminální, nikoli teroristickou minulostí. Premiér Charles Michel na tiskové konferenci prohlásil, že útok na policistky byl teroristickým činem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie už zná totožnost mačetového útočníka v Charleroi

Belgická policie už zná totožnost mačetového útočníka v Charleroi | Zdroj: ČTK

Při útoku jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Útočník, kterého postřelil další příslušník policie, po převozu do nemocnice zemřel.

Belgická prokuratura dnes oznámila, že útočníkem byl třiatřicetiletý občan Alžírska s iniciálami K. B. Muž, který při incidentu volal Alláhu akbar (Bůh je velký), měl podle prokuratury kriminální minulost, o jeho teroristických vazbách policie neví.

Přesto prokuratura připustila, že jeho čin mohl mít teroristický motiv. V Belgii pachatel žil od roku 2012.

V Káhiře se dnes k útoku podle agentury Reuters přihlásil Islámský stát.

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou hlavní policejní stanice v centru města, které leží asi 50 kilometrů jižně od Bruselu. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat.

Premiér Michel kvůli incidentu přerušil dovolenou a svolal na dnešek schůzi bezpečnostního kabinetu. Úroveň teroristického ohrožení zůstává v Belgii na třetím, druhém nejvyšším stupni. O nových krocích k zajištění bezpečnosti obyvatel ale bylo rozhodnuto, řekl předseda vlády.

V Lutychu na východě země byl dnes zadržen dvacetiletý muž, který na veřejnosti mával mačetou, oznámila bez dalších podrobností agentura Belga.

V Belgii panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli březnovému teroristickému útoku na bruselském letišti a ve stanici metra. Zahynulo při nich 32 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme