Veslování zrušily vlny, Topinkovou Knapkovou vezli z tréninku záchranáři

Druhý soutěžní den veslařů na olympijských hrách v Riu de Janeiro byl zrušen. Důvodem byl silný vítr a vlny, kvůli kterým organizátoři nejprve dvakrát odsunuli start nedělního programu a následně ho celý zrušili. Jednotlivé jízdy přeložili do pondělního a úterního programu. Mirku Topinkovou Knapkovou museli z jezera přivézt záchranáři.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veslařka Miroslava Topinková Knapková

Veslařka Miroslava Topinková Knapková | Zdroj: Reuters

Kvůli silnému větru a vysokým vlnám se loď olympijské vítězky potopila a českou reprezentantku museli z vody vylovit záchranáři a dopravit ji ke břehu. Při manévru jí navíc poškodili loď, v níž se vytvořily dvě praskliny.

O dalších krocích nyní budou jednat zástupci Mezinárodní veslařské federace (FISA) s představiteli jednotlivých týmů.

Nepřízeň počasí komplikovala závod veslařům už v sobotu, prezident federace Jean-Christoph Rolland však avizoval, že změny v programu nejsou v plánu a náročné podmínky prověří dovednosti veslařů.

Nakonec byl však celý druhý den zrušen. Zřejmě i proto, že silný vítr rozhodil bójky ohraničující jednotlivé dráhy.

Na laguně Rodriga de Freitase se tak dnes nepředstavily ani Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník. Obě posádky měly absolvovat opravy, které byly přesunuty na pondělí.

Již v sobotu podmínky kritizovali Ondřej Synek a Miroslava Topinková Knapková. Oba čeští skifaři sice jistě postoupili do úterního čtvrtfinále, ale v cíli spokojeností neoplývali.

„Tady se nedá vůbec mluvit o nějakých pocitech z jízdy. To je, jako kdybych si vzal pramici pod Karlovým mostem, tak to bude stejný,“ řekl Synek.

Topinková Knapková přiznala, že byla ráda, že vůbec dojela do cíle. „Měla jsem při rozjíždění strach, abych se nepřevrátila, a pak jsem měla úplně plnou loď. Vzhledem k podmínkám asi můžu být ráda, jak to dopadlo,“ uvedla obhájkyně olympijského zlata.

Dnes při snaze odjet na trénink se vinou silného větru a vysokých vln její loď potopila a museli ji z vody vylovit záchranáři a dopravit ji ke břehu. Při manévru jí navíc poškodili loď, v níž se vytvořily dvě praskliny.

„Zatímco včera začalo foukat později, dneska to bylo už od rána,“ řekl generální sekretář veslařského svazu Josef Johánek. Topinková Knapková tak ve snaze trénovat nedojela ani k dráze a potopila se. Záchranáři se oni však postarali, jen ji pálily oči kvůli slané vodě.

Trhliny v loni podle něj problémem nebudou. „Občas se to stane, jak tu loď tahají ven, tak o lodní šroub asi. Byly tam dvě menší díry, ale už je to zalité a spravené, ještě se to do zítra nalakuje,“ ujistil sekretář.

„Během chvíle jsem měla plnou loď vody a po chvíli jsem se potopila. Přijel záchranný člun a vytáhl mě z vody. Během té záchrany se zřejmě poškodila loď,“ popsala Topinková Knapková.

„Párkrát jsem zažila hodně velké vlny třeba na mistrovství světa na Zélandu nebo v Koreji, ale tohle je asi nejvíc. To se mi ještě nikdy nestalo. Naposledy jsem se takhle koupala, když jsem se učila jezdit na kajaku,“ prozradila.

„Ty poryvy jsou ale silné, málem to odneslo střechu loděnice. Jak to bude s veslováním dál tady, to nevíme, máme schůzi zástupců federací,“ dodal Johánek.

Nejhůře ze všech dopadla srbská dvojice bez kormidelníka Miloš Vasič, Nenad Bedik, kteří skončili ve vodě a do cíle nedojeli. Něco podobného se na olympiádě stalo naposledy v roce 2004 v Aténách, kde měli veslaři také velké problémy s vlnami.

Výkonný výbor FISA bronzovou posádku z loňského světového šampionátu zařadil do opravných jízd a umožnil jí tak pokračovat v olympijské regatě.

Dnes byly podmínky ještě horší, což poznaly i posádky při tréninku. Například německá osmiveslice musela svoji jízdu přerušit, protože měla loď plnou vody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme