Trest smrti bych podepsal, řekl Erdogan před milionem svých stoupenců v Istanbulu

Turecký prezident na milionovém shromáždění v Istanbulu znovu podpořil zavedení trestu smrti. Recep Tayyip Erdogan řekl, že příslušný zákon podepíše, pokud ho schválí parlament. Upozornil zároveň, že trest smrti používá řada států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti puči v Istanbulu

Demonstrace proti puči v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Prezident Erdogan stejně jako šéf generálního štábu poděkoval lidem za to, že se při neúspěšném pokusu o převrat vojákům postavili.

Premiér Binali Yildirim demonstrantům slíbil, že údajný vůdce puče, duchovní Fethullah Gülen za svůj čin zaplatí.

Zároveň ale prohlásil, že Turecko se nebude mstít. Gülen, který žije ve Spojených státech, podíl na přípravě převratu odmítá.

Shromáždění v istanbulské čtvrti Yenikapi svolala vládní Strana spravedlnosti a rozvoje, ale přišli na ni i zástupci a příznivci opozičních stran.

Lídr republikánů Kemal Kilicdaroglu prohlásil, že neúspěšný převrat přinesl do turecké politiky znovu kompromis. Zároveň ale vyzval k tomu, aby se politika nedostávala do mešit, soudů nebo kasáren.

O práci kvůli údajné podpoře puče už přišlo přes 70 tisíc lidí, včetně vojáků, učitelů, soudců nebo zaměstnanců úřadu pro náboženské otázky.

Erdogan Turky před nedělní demonstrací vyzval, aby s sebou nenosili stranické symboly, ale jen turecké vlajky. Náměstí ve čtvrti Yenkapi proto bylo celé zahalené do červené barvy. Vlajky účastníkům na místě rozdávali i organizátoři.

„Rozdává se voda, protože je dneska velmi horko, rozdávají se vlajky, různé čepice a suvenýry. Ale podmínkou je, že to nesmí být stranicky zaměřeno. Takže bychom vlastně měli vidět pouze věci, které se týkají přímo Turecka, aby se ukázala jednota,“ přiblížila z místa politoložka Lucie Tungulová žijící v Istanbulu.

Demonstraci provázela přísná bezpečnostní opatření. Lidé museli projít kontrolou a na bezpečnost dohlíželo na 15 tisíc policistů.

mta, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme