Kanoista Gebas a kajakář Prskavec postoupili do semifinále vodního slalomu

Z poslední postupové pozice se do olympijského semifinále vodního slalomu probojoval kanoista Vítězslav Gebas. Do stejné fáze se už první jízdou kvalifikoval i kajakář Jiří Prskavec, který byl sedmý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Vítězslav Gebas

Kanoista Vítězslav Gebas | Zdroj: Reuters

Na čtrnácté místo Gebasovi stačil výkon ve druhé jízdě s časem 102,78, čímž o 2,05 sekundy předčil Kanaďana Camerona Smedleyho.

Dvaatřicetiletý Gebas v první kvalifikační jízdě ztrácel, když se pozdě obtočil v patnácté brance a nechal se vyvézt. Navíc dostal dvě trestné vteřiny a byl čtrnáctý.

„Kdo mě zná, tak ví, že já kvalifikace takhle mám. Nesedí mi, když nemůžu jet naplno a musím to trochu jistit, abych neudělal nějaký větší kiks,“ řekl.

V začátku druhého kola Gebase předstihlo několik kanoistů, takže se musel nutně zlepšit a to se podařilo. Některé průjezdy byly těsné, ale český účastník zajel čistě a zlepšil se o více než sedm sekund.

„Dole to byla spíš obrovská úleva než nějaká velká radost. Ale v semifinále už to bude dobré, pojedu si to svoje tempo,“ prohlásil.

Zvítězil obhájce olympijského stříbra z Londýna Němec Sideris Tasiadis, na kterého Gebas ztratil 10,55 sekundy.

„Samozřejmě, že kvalifikaci a semifinále pojedu s menší dávkou rizika, ale jen s menší. Rozhodně nehodlám jezdit závěsy, to ne, takový já nejsem,“ říkal před závodem Prskavec.

První jízdu zajel s velkým klidem, v cíli byl třetí a už tehdy si zajistil postup do semifinále. Dokonce měl rychlejší čas než vítěz Ital Giovanni de Gennaro, ale dostal penalizaci dvou sekund. Ve druhé jízdě chyboval, když se musel vracet k brance.

„Chtěl jsem si vyzkoušet jízdu na riziko a nějaké kombinace,“ vysvětlil. Se svým výkonem v kvalifikaci byl spokojený a po závodě cítil se dobře.

„Musím se přiznat, že ráno už jsem byla fakt nervózní, ale na druhou stranu při té jízdě jsem se cítil dobře. Taková pohoda. Jel jsem to, co jsem chtěl, a řekl bych, že mi to vycházelo a dole jsem měl hodně síly, což je důležité, abych do semifinále nastupoval s tím, že na to mám,“ komentoval Prskavec.

Semifinále a finále kanoistů se na kanále v Riu de Janeiru uskuteční v úterý. Kajakáři budou o medaile bojovat ve středu.

Výsledky vodního slalomu na OH v Riu de Janeiro
XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Kanoistika - slalom:
Muži:
K1 - kvalifikace: 1. De Gennaro (It.) 86,85 (0 tr. sekund), ...7. Prskavec (ČR) -1,86 (2)
C1 - kvalifikace: 1. Tasiadis (Něm.) 92,23 (0), ...14. Gebas (ČR) -10,55 (0)

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme