Musicants: Adsabara

8. srpen 2016

Sestavu Musicants tvoří pestrá a poněkud atypická kombinace deseti hráčů, k jejichž výbavě patří moderní i tradiční nástroje. Pocházejí z Valencie, krásného města na východě Španělska, které leží v regionu, kde se mluví katalánsky. V jejich písních slyšíme inspirace z místní lidové hudby i z klasiky, někdy si půjčují motivy z hudby dalších středomořských zemí včetně Řecka.

Svůj styl popisují jako mix vůní bylin z hor, který mořská briza roznáší podél pobřeží. Jejich album s arabsky znějícím názvem Adsabara je skvělým příkladem současné katalánské hudební scény. Úvodní píseň je věnována katalánskému skladateli, zpěvákovi a herci Ovidi Montllorovi, který byl průkopníkem místné nezávislé scény a předčasně zemřel před 21 lety. Na albu jsou ovšem jak instrumentálky, tak i skladby, v nichž slyšíme jen ženský zpěv. Písně bez doprovodu jsou vždy tím nejnáročnějším testem pěvecké osobnosti.

03681753.jpeg

Katalánsky se mluví nejen na severovýchodě Španělska, ale i na baleárském souostroví a dokonce i v některých místech italské Sardinie. Řada krásných starých písní pochází z ostrova Mallorcy, ta následující Sa Ximbombeta získala svůj název podle bubínku, z jehož membrány vycházejí koňské žíně či provázek. Na Mallorce se používal k doprovodu koled, podobně jako jeho česká varianta z Chodska, která je známá pod názvem fanfrnoch.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Xiqueta Meua, Fandango Desconegut, Pols I Vent, Rosa (Rozas).

Spustit audio