Phelps po návratu získal 19. zlato. Plavecká ikona může znovu být největší hvězdou Her

Už v sobotu začaly na olympijských hrách plavecké soutěže, největší hvězda do nich ale zasáhla až dnes časně ráno, kdy ve štafetovém závodě brali Američané zlato. Nejúspěšnější olympionik všech dob Michael Phelps získal 19. zlatou medaili a bude mít ještě minimálně tři šance. A o tom, že si i letos pověsí na krk individuální olympijskou medaili, nepochybuje téměř nikdo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps, devatenáctinásobný olympijský vítěz

Michael Phelps, devatenáctinásobný olympijský vítěz | Zdroj: Reuters

„Sen se stal skutečností.“ Tak popsal Michael Phelps nejen to, že se stal v Brazílii poprvé vlajkonošem americké výpravy na slavnostním zahájení, ale vlastně i obecně svoji účast na letošních olympijských hrách.

V dubnu 2014, tedy po téměř dvouleté pauze, kdy už tomu nikdo příliš nevěřil, se vrátil k plavání a v Brazílii bude letos opět společně s Usainem Boltem jasně největší hvězdou olympijských her.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh Michaela Phelpse připomněl reportér ČRo Michal Jurman

„Je brutální, že se dokázal vrátit po několikaleté pauze. Chce to hrozné odhodlání a myslím, že musel hrozně trpět,“ přemýšlí o návratu plaveckého fenoménu Ondřej Synek.

„Všichni ví, kolik zlatých nasbíral. On má místo plic asi žábry. Byl neuvěřitelný,“ pokračuje v komplimentech Petra Kvitová.

Od Phelpse se i v 31 letech čekají v Brazílii opět velké věci. Poprvé to ukázal ve štafetě na 4x100 metrů volný způsob, když ve druhém úseku získal Američanům sekundový náskok během jediné délky bazénu.

„Mohu hlídat jen to, co mohu ovlivnit. Mojí prioritou je makat tady na 1000 procent,“ vyhýbá se Phelps odpovědi na to, kolik medailí chce na svých v pořadí pátých olympijských hrách vybojovat.

Konec kariéry oznámil už před čtyřmi lety po olympiádě v Londýně a návrat pečlivě zvažoval. Dobře viděl, jak něco podobného nevyšlo dalšímu velikánovi plavecké historie Ianu Thorpovi. Pochybnosti ale podle svých slov nikdy necítil.

„Nemám žádné obavy. Vše, co dělám, si opět užívám a je to zábava. Myslím i ty těžké tréninky a vše okolo. Nic víc v tom nehledám,“ říká Phelps.

„Je to plavecká ikona. Myslela jsem, že bude ze závodění unavený, ale je to jeho život. Mám pocit, že teprve teď se plaváním baví. Předtím ho živilo, teď se tím baví, protože má rodinu a priority jsou jinde,“ přemýšlí česká plavkyně Simona Baurmtová.

Modelka a Miss Kalifornie Nicole Johnsonová porodila letos Phelpsovi syna Boomera, kterým se americký plavec nejen chlubí rád na sociálních sítích, ale který jej v očích všech blízkých dokázal také výrazně zklidnit.

Phelps už nehoní rekordy a olympijskou účast na kraulařských tratích letos vlastně tak trochu dobrovolně vzdal. Do štafety ho trenéři nominovali až po jednom z posledních tréninků.

„Už nemá tolik disciplín jako v minulosti, takže si myslím, že se bude daleko víc soustředit. Má na to, aby vyhrál každou ze svých individuálních disciplín,“ předpovídá letošní olympijské hry opět v duchu zářícího Michaela Phelpse český reprezentační kouč Vlastimír Perna.

Jak bude tato předpověď úspěšná, ukáže svěřenec kouče Bowmana v následujících dnech kromě štafet na motýlkářské stovce a dvoustovce a také v krátkém polohovém závodě.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme