Divákům na Slavonice Festu se nejvíce líbila Učitelka Jana Hřebejka

8. srpen 2016

Filmový a hudební festival Slavonice Fest o víkendu vyvrcholil. Diváci rozhodli svými hlasy o nejlepším filmu: je jím Učitelka, novinka režiséra Jana Hřebejka. Návštěvníci si během pěti dnů užívali nejen kino, ale také koncerty a krásnou přírodu České Kanady.

„Denně zvládáme minimálně dva filmy a muziku zatím všechnu.“ „Tady je taková atmosféra, že právě kvůli ní se sem vracíme a budeme tu i příští rok,“ pochvalovali si.

K atmosféře Slavonice Festu patří například festivalová kavárna, kde se neplatí penězi, ale básničkou. „Máme tady vyhrazený časový prostor, kterému říkáme poetry hours, a v tu dobu se básničky stávají platidlem. Za básničku u nás zákazníci dostanou kávu nebo čaj,“ vysvětluje provozovatel Václav Lednický.

Během festivalu se podle něj v kavárně zastavilo přes sto básníků. „Myslím, že pěkné je nejen to, že lidé ty básničky píší, ale také to, že si je tady čtou a líbí se jim. Tím bychom chtěli přispět k atmosféře poetických Slavonic,“ dodává.

O příštím ročníku už teď přemýšlí ředitel Slavonice Festu Ondřej Trojan. „Jsem úplně vyčerpaný, ale strašně dojatý a šťastný. Myslím, že letošní ročník už měl opravdu rozměr velkého, báječného, bezstarostného, veselého, pohodového festivalu. To je to, co jsme si vysnili, tak jsme si to představovali,“ komentoval.

Stejný zážitek má i sochař Jaroslav Róna, který ve Slavonicích strávil celý festival. „Jako obvykle to bylo opravdu nabité vším možným, hlavně ovšem setkáváním s lidmi, to je tady vlastně to nejkrásnější. A také to prostředí kolem - ty lesy a rybníky. Člověk má dojem, že zažívá takové to pravé léto, to silné a inspirativní,“ řekl.

„Je to vlastně příjemný závazek, tohle mě hrozně nakoplo a samozřejmě příští rok festival ve Slavonicích zase bude,“ slíbil na závěr Ondřej Trojan.

autor: pku
Spustit audio