Haška čeká stranický kobereček. V kraji bude vysvětlovat svou neexistující mluvčí

Údajně neexistující tiskovou mluvčí Jihomoravského kraje bude vysvětlovat jihomoravským sociálním demokratům hejtman Michal Hašek. Mluvčí Lucii Proutníkovou prý nezná, ale v médiích se stále častěji objevují informace, že je to pseudonym nepravomocně odsouzené lobbistky Jany Mrencové. Té měl kraj platit za propagaci v médiích skoro půl milionu korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. Sjezd ČSSD v Praze, Michal Hašek

38. Sjezd ČSSD v Praze, Michal Hašek | Foto: Filip Jandourek

Hejtman Michal Hašek napsal Českému rozhlasu v SMS zprávě, že z čela jihomoravské kandidátky neodstoupí. Dnes je totiž poslední den, kdy je možné měnit pořadí na kandidátní listině pro říjnové krajské volby.

Podle místopředsedy ČSSD Jana Hamáčka má Hašek v regionu silnou podporu. „Michal Hašek byl potvrzen velkou většinou členské základny sociální demokracie v Jihomoravském kraji a zatím nevidím žádný důvod, proč bychom měli uvažovat o změně kandidáta,“ tvrdí Hamáček.

Ani předseda jihomoravské ČSSD Roman Hanák nečeká, že by sociální demokraté kvůli této kauze změnili vůdce pro říjnové volby.

K rezignaci na funkci hejtmana i lídra kandidátky ale vyzvala Michala Haška třeba Strana zelených nebo Piráti. Podle šéfa jihomoravských zelených Matouše Vencálka by měl Hašek odejít z politiky z jiných důvodů.

„Pan hejtman několikrát veřejně lhal, ať už to bylo o takzvané lánské schůzce, nebo teď o paní Mrencové. Podle nás člověk s takovýmto morálním profilem není způsobilý vést kraj. Těch pochybení za celou dobu působení pana Haška je celá řada, teď na něho z vlastní skříně padají další kostlivci,“ vysvětluje Vencálek.

Tajemnou mluvčí má kromě Haška i KSČM. Za pseudonymem nejspíš opět stojí lobbistka Mrencová

Číst článek

Vyjádření chce po sociálních demokratech i jejich krajský koaliční partner, lidovci. Podle opozičního zastupitele Jana Vituly z TOP 09 by ČSSD měla zvážit, jestli chce mít v čele kandidátky politika, který musí řešit podobné kauzy.

Michal Hašek to ale považuje za předvolební boj. Jako první s kauzou totiž přišel deník Mladá fronta Dnes, který patří skupině Agrofert a ta zase šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi.

Kauzou se nejspíš bude zabývat i celostátní vedení ČSSD. Mluvčí strany Michal Kačírek ale už dřív řekl, že vedení počká, až si to vyjasní mezi sebou jihomoravští sociální demokraté.

„Ta kauza je docela plastická, takže je klidně možné, že to jednání, které bude v pondělí, bude sice první, ale ne poslední. Ale já očekávám, že to bude v řádu dnů,“ dodává Kačírek.

Michal Hašek by měl večer svým spolustraníkům vysvětlit i další spekulace. Například jestli je pravda, že platil některým médiím za pozitivní články o své politice.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme