Policisté obvinili tři bývalé estébáky, kvůli šikaně disidentů při akci Asanace

Policisté obvinili další příslušníky někdejší Státní bezpečnosti. Podle zjištění MF Dnes začali tři bývalé estébáky stíhat letos na jaře. Měli se podílet na šikaně disidentů při takzvané akci Asanace. Mezi stíhanými jsou bývalí důstojníci i řadoví příslušníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Materiály Stb

Materiály Stb | Foto: Lída Křesťanová

Dokazování viny může být ale velmi složité, upozornil Radek Schovánek z Centra pro dokumentaci totalitních režimů. Státní zástupci by se podle něj případem neměli zabývat.

„Pokud mám správné informace, tak tam se mluví o tom, že šlo o nepromlčitelný zločin proti lidskosti. To mi přijde jako konstrukce naprosto fantastická,“ řekl Českému rozhlasu.

Obvinění od Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) padlo téměř po patnácti letech od poslední podobné kauzy, připomíná MF Dnes. Všechny tři nově stíhané už ale v minulosti kvůli Asanaci vyšetřovali.

„Jsou to jména známá z minulé doby. Mohli bychom je označit lehkým příměrem za recidivisty. Je mezi nimi člověk, který přímo rozdával rány, i ti, kteří o tom věděli a schvalovali to,“ potvrdila listu ředitelka ÚDV Eva Michálková s tím, že počet obviněných se ještě rozroste. První z kauz by policie mohla dořešit už na konci září.

Obvinění vychází hlavně z výpovědí nedobrovolných emigrantů a jejich přátel. Nové informace policie získává od disidentů, kteří chodí na ministerstvo obrany pro „osvědčení odbojáře“. Dostala navíc i nová trestní oznámení.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme