Duhová Praha na vlně lásky. Začíná šestý ročník festivalu Prague Pride

Začíná další ročník festivalu sexuálních menšin Prague Pride. Účastníci mohou až do neděle navštěvovat různé akce, které přibližují život LGBT komunity - leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Připravené jsou i debaty o sexuálních menšinách a islámu. Při sobotním průvodu pak proběhne minuta ticha za oběti červnového útoku v americkém Orlandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague Pride

Prague Pride | Foto: Filip Jandourek

Letošní festival se nese kolem tématu lásky. „Loňské heslo bylo Všichni jsme stejně teplí a nám přišlo, že hledat to, co je stejné, je smysluplné. Došli jsme k tomu, že láska je univerzální, že nás láska všechny spojuje. Byť to vypadá jako banální téma, tak celý tým hrozně nadchlo a řekli jsme si, že to bude ono,“ vysvětluje ředitelka Prague Pride Kateřina Saparová.

Poprvé se festival zaměří také na téma LGBT turismu a problémů, na které při cestování narážejí například transsexuálové.

„Vizuálně vypadají například jako muž, ale v občance mají ženské jméno. Přicházejí do hotelu a tam narážejí na to, že musí vysvětlovat tuto situaci, nebo řeší, jakou použít toaletu,“ dodává Saparová.

Podstatu festivalu Prague Pride přiblížil Českému rozhlasu Plus sociolog Zdeněk Sloboda, který je členem výkonné rady Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu.

„Prague Pride zviditelňuje různorodá témata, protože celý festival je různorodý. Není to pouze průvod, ale celý týden, kde je zhruba 100 akcí, takže je to opravdu všehochuť diskuzí a podobných věcí,“ vysvětluje Sloboda.

Šestý ročník festivalu v sobotu ukončí tradiční průvod hrdosti přes centrum města. Tentokrát začne symbolickou minutou ticha za oběti červnového útoku v gay klubu v americkém Orlandu.

Gay Pride 2016 | Foto: ČTK

David Černík, Linda Nguyenová, Magdalena Sodomková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme