Lidé si ve Studénce připomněli osm let od nehody vlaku Comenius

8. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Osm let uběhlo od tragické srážky vlaku EuroCity do spadlé mostní konstrukce ve Studénce. Při nehodě tehdy zemřelo osm lidí a téměř stovka se zranila. Na pietní setkání dorazilo několik účastníků tehdejší nehody. Nelíbí se jim, že soud s údajnými viníky stále neskončil.

Pod mostem ve Studénce jezdí vlaky 150kilometrovou rychlostí. Hned vedle něj stojí památník s nápisem Comenius 8. 8. 2008.

„Nám, co se tady setkáme, to vždycky znovu přináší nějakou bolest, ale jsme rádi, že se vidíme. Už jen tím, že na sebe tak jako koukneme. Oči těch lidí jsou samozřejmě smutné, ale s každým, kdo sem přijde, se rádi setkáme,“ popisuje své pocity Naděžda Tomčíková, která před osmi lety vlakem Comenius cestovala.

Na místo přijeli rodiče tehdy 35letého Rostislava, který při nehodě zemřel. „Jo, my už jsme tu byli. Jinak, jak to chcete vymazat,“ říká otec oběti nehody, pan Vladislav z Ostravy.

Letošní setkání bylo více neformální než dříve. Chyběly projevy, lidé pouze zapalovali svíčky a nosili květiny.

„Jsme dohodnutí, že v příštích letech budeme zveřejňovat, že akce proběhne. Sraz bude 8. 8. před 10. hodinou. To znamená, že kdo o tom bude vědět a bude chtít přijít, tak přijde,“ přibližuje starosta Studénky Lubomír Šobich (nezávislý).

Někteří strojvedoucí při jízdě místem nehody troubili. Cestující z vlaku a pozůstalí, jako třeba pan Vladislav, stále čekají na verdikt soudu. Před ním stojí deset pracovníků firem a krajských organizací.

Čtěte také

„Když máme takové orgány, bohužel,“ krčí rameny pan Vladislav.

Na těch lidech vidím naprostou beznaděj, zlobu, naštvání, nešťastnost. To neštěstí je obrovské. Když vám někdo někoho zabije a není za to žádný trest, není to uzavřené. Ten člověk to v sobě nemá uzavřené,“ říká Naděžda Tomčíková.

Soud čeká na revizní znalecký posudek z pardubické univerzity. Rozsudek padne nejdříve v příštím roce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio