V Sýrii podle BBC působí britské speciální jednotky. Nová syrská armáda to popírá

Británie má podle stanice BBC přímo v Sýrii bojové pozemní jednotky. Štáb britské veřejnoprávní televize je vyfotil na jihovýchodě Sýrie. Byly na základně, kterou využívá takzvaná Nová syrská armáda, cvičená vojenskými poradci ze Spojených států a Británie. Ti jsou podle oficiálních míst ozbrojení jen pro potřeby sebeobrany.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko (ilustrační foto)

Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Britské jednotky byly na záběrech BBC pořízených v červnu ozbrojené odstřelovacími puškami, těžkými kulomety a protitankovými střelami. Zajišťovaly okolí syrské základny at-Tanaf u hranic s Jordánskem a Irákem.

Základnu využívá Nová syrská armáda v boji proti džihádistům. V létě ji několikrát krátkodobě ovládl i samozvaný Islámský stát. Bombardovalo ji i ruské letectvo - podle listu Wall Street Journal ale až poté, co se Britové z místa stáhli.

Mluvčí Nové syrské armády BBC potvrdil, že Britové i Američané jeho kolegům pomáhají s výcvikem i výzbrojí. Bojové nasazení západních vojáků popřel.

Britské ministerstvo obrany operace speciálních jednotek odmítlo komentovat s tím, že jejich nasazení podle britských zákonů nemusí schvalovat parlament.

V minulosti se objevily spekulace i o nasazení amerických speciálních jednotek, Pentagon to popřel. Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko. To o vojenskou pomoc požádal prezident Bašár Asad.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme