Začal Prague Pride 2016. Hlavními tématy jsou láska i LGBT rodina

V hlavním městě začal festival Prague Pride 2016. Tento týden se v Praze už pošesté schází komunita LGBT - tedy gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob z celé střední a východní Evropy. Letos je hlavním tématem láska, na kterou máme všichni stejné právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague Pride

Prague Pride | Foto: Filip Jandourek

Festival začal v pondělí koncertem na Střeleckém ostrově v Praze. Vystoupil na něm třeba zpěvák Jan Bendik, který se nedávno veřejně přiznal ke své homosexualitě.

„Bylo to, jako kdyby mi spadnul obrovský kámen ze srdce. Hodně jsem se tím trápil. Přišel jsem na to asi v 11, byl jsem si jistý, že holky nejsou to, co mě vzrušuje. Přesně ve 13 jsem se rozhodl, že to v 18 řeknu,“ popisuje svůj příběh zpěvák.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze začal festival gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob - Prague Pride 2016

„Rodiče to berou úplně úžasně. První dva měsíce to nechápali a ptali se mě, jestli nejsem zmatený, ale já jsem byl přesvědčený. Jinak bych jim to neříkal,“ dodává Jan Bendik.

Letošní ročník festivalu upozorňuje na rizika přenosu HIV nebo na výchovu dětí v LGBT rodinách.

„Úplně to nesouvisí s tím, že s partnerkou čekáme dítě. V komunitě je tohle téma teď na stole a objevuje se i termín ‚babyboom‘. Čím dál tím víc, hlavně lesbických párů, plánuje děti nebo už je mají a bude to teď asi čím dál častější,“ říká ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Podle ní je to tím, že dorostla generace gayů a leseb, která už nemá v hlavě blok, že být homosexuálem znamená nikdy nemít děti.

„Je to třeba pět let nazpátky, co se začaly děti rodit do gay svazků. Do té doby byla většina dětí z předchozího hetero vztahu. Teď ž tomu tak není a skutečně gay a lesbické vztahy plánují děti a bude jich čím dál víc,“ doplňuje Saparová.

Festival nabídne zhruba 100 různých přednášek, besed, projekcí a koncertů. Symbolicky ho ukončí sobotní pochod Prahou.

Gay Pride 2016 | Foto: ČTK

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme