Průlomová schůzka v Petrohradu: Rusko a Turecko obnovují vztahy po sestřelení ruské stíhačky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poprvé od pokusu o státní převrat navštívil jinou zemi. V Petrohradě se dnes setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Rusko-turecké vztahy se ochladily poté, co turecké letectvo na podzim minulého roku sestřelilo ruskou stíhačku na syrsko-tureckém pomezí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin se vítá s tureckým prezidentem Erdoganem

Vladimir Putin se vítá s tureckým prezidentem Erdoganem | Zdroj: ČTK

Prezidenti Ruska a Turecka deklarovali zájem obnovit dřívější blízké vztahy. Vladimir Putin vyslovil tureckému prezidentovi podporu a prohlásil, že je proti jakýmkoli neústavním pokusům o změnu moci.

Recep Tayyip Erdogan před začátkem jednání v rezidenci ruského prezidenta nedaleko Petrohradu uvedl, že Ankara má prioritní zájem o obnovení politických, diplomatických a hlavně hospodářských vztahů.

Putin chce s tureckým prezidentem také projednat syrský konflikt a podíl Turecka na podpoře islámských teroristů v Sýrii.

"Jsem přesvědčen, že spolupráce s Ruskem významně přispěje k řešení mnoha problémů v regionu," řekl Erdogan ve zjevné narážce na konflikt v Sýrii, kde Ankara podporuje povstalce proti režimu Bašára Asada, ruského spojence v Damašku.

Schůzka obou prezidentů v Petrohradu začala s více než hodinovým zpožděním oproti původně plánovanému termínu.

Prezidenti Erdogan a Putin na schůzce v Petrohradu | Foto: Reuters

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme