Martina bojovala, chyba se stala už minulý rok, říká právník Šťovíček k Sáblíkové

Martina Sáblíková nesmí na start zítřejší cyklistické olympijské časovky. Zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže zamítl přímo v Riu žalobu ze strany jejího týmu. Nepřesvědčila ho přítomnost závodnice přímo v Riu ani argumentace právníka Jana Štovíčka. Ten chce podobným případům aspoň zamezit do budoucna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

právník Romana Kreuzigera Jan Šťovíček

právník Romana Kreuzigera Jan Šťovíček | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Co říkáte na rozhodnutí CAS? Jak sportovní arbitrážní soud zdůvodnil zamítnutí vaší žaloby?

Velmi nás to mrzí a je to pro nás zklamání, protože jsme doufali, že uspějeme. V právu je to někdy jako ve sportu. I když uděláte pro úspěch všechno, ne vždy se to podaří. Doufali jsme, že první česká medaile bude v naší právní disciplíně. Bohužel se to nepovedlo a musíme se s tím smířit. Teď rozhodnutí analyzujeme a seznamujeme se s odůvodněním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právní ČOV Jan Šťovíček komentuje rozhodnutí CAS o neúčasti Martiny Sáblíkové v olympijské časovce

Čím jste argumentovali před tribunálem Sportovního arbitrážního soudu?

Argumentovali jsme tím, že pravidla jsou nesmyslná. Silniční závod a časovka jsou úplně jiné disciplíny. Jsou specialisté na časovku i silniční závod. Když se jel silniční závod mužů v sobotu, Tom Dumoulin odstoupil hned po deseti kilometrech. Do silničního závodu nastoupil kvůli časovce a nám to přijde nelogické.

Panelu se líbilo přirovnání, že to je, jako byste po Usianu Boltovi nejdřív chtěli, aby nastoupil do maratonu, pokud chce běžet stovku.

Je potřeba si vzít si nějaké pozitivní dopady. Byl to další jasný signál, že pravidla pro kvalifikaci musí být jasná, a ne nijak matoucí. Snad se i do budoucna povede odstranit takové nelogičnosti.

Arbitráž rozhodla v neprospěch Martiny Sáblíkové. Olympijskou časovku nepojede

Číst článek

Je tento případ pro vás u konce, nebo budete podnikat další kroky? Nebudete třeba žádat náhradu škody?

Ohledně startu Martiny nemůžeme dělat nic, na nějaké opravné prostředky je pozdě. Náhrady škody my jako Český olympijský výbor neřešíme. Udělali jsme vše, abychom Martinu do závodu dostali, to další už je na jejím týmu.

Kdo podle vás nese na tomto případu hlavní vinu? Je to někdo z cyklistického svazu?

Je zjevné, že se někde stala chyba. Zřejmě už minulý rok. Když jsme do toho zápasu vstupovali, bylo to už tak 3:0 ve prospěch soupeře. Myslím, že se nám podařilo minimálně vyrovnat, možná se i dostat do vedení. Bohužel to nakonec nevyšlo.

Martina Sáblíková se domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa v silniční cyklistice zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však vyšlo najevo, že Česká republika žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz pracoval s mylným výkladem kritérií.

Na hledání viníka je dost času a vůbec to není jednoduché. Po bitvě je každý generál a řekne vám: Měli jste si přečíst tohle a tohle a nepřečetli. Spíš si myslím, že je důležité, aby se to už nikdy nestalo nejen v cyklistice, ale v žádném jiném sportu.

Jak na verdikt reagovala sama Martina Sáblíková?

Osobně jsem s ní nemluvil, ale předpokládám, že bude velmi zklamaná. Chtěl bych jí poděkovat, udělala pro to úplně všechno. Pokud by nepřijela a nešla by k soudu, neměli bychom žádnou šanci. Její přítomnost byla zásadní a byla to polovina našich šancí.

Je to velká bojovnice a nebylo to pro ni jednoduché. Ten tlak, který měla na psychiku, když ještě 24 hodin před závodem nevěděla, jestli pojede. Zvládla to způsobem hodným šampionky a moc mě mrzí, že to nevyšlo.

Její další program tedy netušíte?

To je potřeba zeptat se jejího týmu. Vím, že tu trénovala a počítala se závodem. Předpokládám, že bude v tréninku pokračovat ať v Riu, nebo jinde. Pokud jsem dobře informován, blíží se MS, kde určitě bude chtít startovat.

Alena Benešová, Petr Král, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme