Brazilští senátoři podpořili hlasování o sesazení prezidentky Rousseffové

Brazilský Senát schválil hlasování o definitivním sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Na konci měsíce by se tak mohlo rozhodnout o definitivním sesazení prezidentky, která musela dočasně odstoupit v květnu. Pokud Senát sesazení Rousseffové schválí, prezidentem zůstane Michel Temer, který funkci získal dočasně z pozice viceprezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilska prezidentka Dilma Rousseffová

Brazilska prezidentka Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

Jeden ze členů senátní komise Cássio Cunha Lima prohlásil, že Brazilci jsou už vyčerpaní a došla jim trpělivost. Dodal také, že by proces, který začal už v prosinci minulého roku, měl skončit co nejdřív.

Pro definitivní odvolání Rousseffové je nutná kvalifikovaná většina, tedy 54 senátorů. V tom případě prezidentka nedokončí svůj mandát, který má vypršet v prosinci 2018, a nebude se smět osm let ucházet o volenou funkci. V čele země tak zůstane Michel Temer.

Ani ten ale nemá mezi Brazilci velkou podporu. Dočasný prezident mimo jiné figuruje v jednom z největších korupčních skandálů v historii země. Podle nedávného průzkumu ho podporuje jen asi desetina obyvatel.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme