Etnolog Zelený k vývoji evropské civilizace: Merkelová tady rozjíždí umělé křížení ras

10. srpen 2016

Politici, sociologové, etnologové, psychologové a další se přou o to, co má Evropa dělat. Jestli nám mohou být uprchíci ku prospěchu, jestli jim máme pomáhat. Zda se migrační vlna dá zastavit a jestli je evropská civilizace na cestě ke zkáze.

„Všechny kultury končí v záhubě, takže nevím, proč bychom měli mít nějakou výjimku,“ myslí si etnolog a bývalý velvyslanec v latinskoamerických zemích Mnislav Zelený.

Bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko má jiný názor: „Vím, že kultury nekončí v záhubě, že se transformují do čehosi nového, samozřejmě ovlivněné přicházejícími kulturami, čili nemám názor, že Evropa spěje k zániku.“


Každý vidí utečence jako černý mor, nikdo nevidí zbídačené lidi, kteří si zachraňují holý život. A to se mi nelíbí. Ladislav Snopko

Názor na kancléřku Merkelovou

Debata o možnosti zániku evropské civilizace pokračuje názorem na německou kancléřku Angelu Merkelovou: „Když paní Merkelová, kterou bych nazval císařovnou Evropy, rozevře bezbřehou náruč a vítá každého, tak to je zatloukání hřebíků do rakve evropské civilizace. Zvlášť, když se možná blížíme k vyvrcholení naší civilizace, což je předzvěst úpadku, který jako by náhodou jiní, cizí příchozí tvrdě využijí pro sebe,“ tvrdí Zelený a dodává: „Evropská unie, zejména Německo a Francie se nestarají o naši bezpečnost a za to se starají o nějakou unifikaci Evropy.“


Ano, pomáhat ano, jsme křesťani, já jsem velký křesťan, já jsem tam žil a pomáhám všude. Ale tohle není pomáhání, to je prostě snaha o vyčištění stigmatu. Bezbřehé vyčištění toho, co Němci zavraždili. Tak teď zase ty miliony já jsem pozvu, abych konal dobro. To je ode zdi ke zdi. Mnislav „Atapana“ Zelený

Snopko má ale jiný názor: „Já za podobnými názory necítím nic jiného než strach o vlastní blahobyt nebo snahu vyniknout, ale ten reálný princip je někde úplně jinde.“

„Člověk se vždy v každé situaci musí starat, aby ten celek, kterého je součástí, fungoval díky jeho přičinění co nejlépe,“ pokračuje Snopko.

Etnolog Zelený s tímto výrokem nesouhlasí: „Já se nesnažím nijak vyniknout, nesnažím se zbohatnout, žiju velice skromný život, mně stačí opravdu pár ponožek a realizuji to přímo při svých pobytech v Jižní Americe. Já se naopak snažím přiblížit k těm nejchudším lidem na světě, abych jim porozuměl. Já nemám žádné ambice, já jsem pouhý pozorovatel,“ vysvětluje Zelený s tím, že přibližně rok sám žil mezi muslimy a obdivoval jejich kulturu. „Já obdivuji všechny kultury,“ pokračuje.

Prolínání kultur

„Merkelová a podobně ladění politici tady rozjíždějí umělé křížení ras,“ říká Zelený. „Já bych ještě doplnil, že já jsem přicházel ke každé kultuře s pokorou, protože každá kultura něco vytvořila. Někdo postavil pyramidy, někdo postavil zavlažovací kanály,“ říká Zelený. „Všichni jsme vyšli z Afriky a všichni jsme příbuzní, ale každý má jiné schopnosti,“ uzavírá.

„Když se mluví o způsobech Merkelové tak, jak o nich mluvíte vy, tak nerozumím, proč používáte tento jazyk a tyto přirovnání, které mně jako posluchači a čtenáři říkají jen to, co jsem už říkal. Chcete zaujmout,“ opakuje Snopko.

„Paní Merkelová se svým týmem je asi velice stigmatizovaná druhou světovou válkou a chce konat dobro, aby vykoupila zlo svých rodičů,“ tvrdí Zelený.

Ladislav Snopko

„To je dobrý bonmot, ale není to pravda.“ popírá tvrzení Snopko s tím, že Zelený Merkelovou analyzuje spíše amatérsky. Sám tedy nabízí jiný pohled: „Tuto složitou situaci nemůže vyřešit jedna významná paní Merkelová. Je to normální vývoj, já v tom nevidím nic osudové, nic stigmatické, nějaké zlé svědomí a podobně.“

Představa integrace

„Paní Merkelová nikdy nepřiznala, že udělala chybu, ani po těch útocích nevzala politickou odpovědnost. Vždycky říkala, my to vyřešíme,“ říká Zelený a pokračuje: „Pochopitelně, že je vina.“ Snopko má ale jiný názor: „Nerozumím, o čem mluvíme. To je stejné, jako když byly problémy mezi Maďary a Slováky, tak největší problémy s Maďary měli vesničané na slovenské straně, kde živého Maďara viděli akorát v televizi,“ odlehčuje téma Snopko. „To je prostě strašení veřejnosti,“ myslí si.

Azylová pollitika

„Ty kvóty jsou zase jen o velkých číslech. Já bych si nejprve řekl, dobře, tak jak my jsme schopni jednak mentálně, jednak materiálně nějaké utečence přijmout,“ říká Snopko.
„Ano, přijmeme, není problém pro nás ekonomicky přijmout dvacet třicet tisíc křesťanských Syřanů, protože pro ně to bude i lepší. Oni přijdou do příznivějšího prostředí. Ale ty muslimští přijdou do prostředí cizího a budou vznikat problémy, jako vznikají, a v tomto velkém množství budou vznikat ghetta, a tam je podrobí terorismu,“ obává se Zelený.

„Proč nepřijímají ti muslimští bratři ty muslimy?“ ptá se Zelený. „Asi proto, že ti utečenci utíkají jinam,“ vysvětluje Snopko.

„Musejí přijmout naše zákony. Ale věc je taková, že všichni ti významní muslimští vůdci říkají, my pomocí vašich zákonů, my vás zničíme. Protože oni vědí, jak na nás,“ myslí si Zelený. „A kdo to povídá? Nebo to říkáte jako hlas muslimů?“ ptá se Snopko. „Konkrétně to říkal Kaddáfí,“ upřesňuje Zelený. „Dobře, ale i Hitler něco říkal, i Stalin něco říkal a nevztahuje se to na celou naši civilizaci,“ oponuje Snopko. „Ten problém není v utečencích, ten problém je v nás,“ uzavírá Snopko.

Hrozí evropské civilizaci kvůli neutuchajícímu přílivu imigrantů z Blízkého východu a Afriky zkáza? A jsou pro nás uprchlíci zátěží nebo spíše darem, jak prohlásil papež František? Poslechněte si celou diskuzi Pro a proti.

autoři: Renata Kalenská , Martina Gillichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.