Proč je abdikace japonského císaře tak obtížná?

Japonský císař Akihito v pondělí naznačil přání abdikovat, údajně kvůli zhoršujícímu se zdraví, které 82letému monarchovi znemožňuje řádně plnit povinnosti. Císař má však pouze ceremoniální roli, proč tedy jeho přání, které ani přímo nevyslovil, vzbudilo takovou pozornost?

Podle asijského serveru Nikkei Asian Review je císař vůbec nesmí vyřknout. Japonská ústava praví, že „císař nemá pravomoci související s vládou“, a tudíž mu nedovoluje říct cokoli, co by mělo politický podtext. Kdyby prohlásil, že chce abdikovat, mohlo by to být považováno za neústavní.

Podle současné legislativy císař nemůže předat moc a musí v úřadu zemřít, doplňuje Wall Street Journal. Japonský monarcha naposledy abdikoval v roce 1817. Současná ústava však byla přijata v roce 1947 a od té doby se nezměnila.

Kdyby teď Akihito odstoupil, změnilo by to celou císařskou rodinu, která je nejstarším dědičným vládnoucím rodem na světě, zdůrazňuje deník New York Times.

Abdikace by také mohla oživit debatu o možnosti, že by na trůn usedla žena. Císařovo odstoupení je tak komplikované, že by stávající zákony musel změnit parlament.

2 700 let v čele země

Premiér Šinzó Abe v reakci na císařův projev naznačil, že jeho vláda je změnám otevřena, ale nic neslíbil.

Podle oficiální genealogie ovládá Akihitův rod Chryzantémový trůn skoro 2 700 let. Už Akihitův otec, císař Hirohito, překvapil své poddané, když po druhé světové válce veřejně prohlásil, že není bohem. A nová poválečná ústava, kterou Japonsku vnutily vítězné Spojené státy, ho připravila i o politickou moc. Kdyby teď parlament Akihitovi umožnil abdikovat, byla by to největší proměna japonské monarchie od války.

Logo

Podle odborníka na císařskou rodinu z Otevřené univerzity Japonska Takešiho Hary byly abdikace v historii velmi běžné. Více než polovina japonských vládců trůn dobrovolně uvolnila, často proto, aby se uchýlili do nějakého buddhistického kláštera.

Tento krok znemožnilo až vytvoření kultu uctívání císaře v 19. století. Průzkumy japonských médií ale naznačují, že veřejnost Akihitovo přání abdikovat respektuje. Novelu ústavy podpořilo 85% respondentů, píše list New York Times.

Čas pro první oficiální císařovnu - ženu

Pokud by císař abdikoval, na trůn by nastoupil jeho syn Naruhito a jeho žena Masako. Ti ale mají pouze dceru. Japonsko sice v dějinách mělo císařovny – dokonce osm – ale všechny byly považovány za prozatímní vládkyně, upřesňuje deník Los Angeles Times.
Jejich potomci trůn nikdy nezdědili. Jakmile se v císařském rodu vyskytl nějaký princ z císařské krve, vrátila se vláda jemu.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.