Věřitelé OKD rozhodnou, zda firmu čeká reorganizace nebo zánik

11. srpen 2016

V největší jednací síni ostravského krajského soudu se dnes bude rozhodovat o budoucnosti zadlužené OKD. Poprvé se tam sejdou věřitelé, aby rozhodli, jestli těžařská firma projde reorganizací. Další možností je konkurz, který by znamenal pád důlní společnosti.

Na výsledek jednání věřitelského výboru s napětím čekají i havíři. Parkovištěm před karvinským dolem Darkov procházejí rychle a jak je v kraji zvykem, mluví stručně.

„Mi to tak připadá, že dneska robím a zítra už můžu nerobit. Tak to může být,“ říká havíř, který se představil jako Artur.

Více výřečná je parta kamarádů, která si na Darkově teprve zvyká. Pracovali v nejvíc problémovém dole na Paskově. Odtud je přemístili na Karvinsko. V reorganizaci ale nevěří.

„Myslím, že už to nemá žádnou šanci. Půjdu, až mi řeknou na shledanou. Pak si budu hledat práci,“ říká jeden z nich.

Králík je optimista

Postarší muž se představuje jako Emil Králík. Na šachtách dělá celý život a v reorganizaci vidí záchranu. „Podle mne má firma potenciál. V minulosti se v řadě věcí plýtvalo, ale teď už to začíná fungovat,“ vidí naději.

Havíř Karel Pták s tetováním na rameni přemýšlí o jediném, jak uživí rodinu. Stará se o postiženou dcerku. „Zatím ty peníze dávali, takže to. Ale ty peníze se musí dávat někam bokem, protože budou zapotřebí na bydlení a podobně. A když to budou chtít zavřít, tak to zavřou, že,“ krčí rameny.

Po jiné práci se už porozhlíží i pan Pavel. Do podzemí fárá 11 let. „Mám bratra, který má firmu, takže přinejhorším bych si tam přivydělal. Ale potom – šel bych klidně i do Čech, bral bych cokoli. Abych vám řekl pravdu, šel bych i do technických služeb papírky sbírat, abych se o rodinu postaral,“ tvrdí.

V OKD i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12.000 lidí.

autor: ada
Spustit audio