Migrantů přichází méně, ale dochází k otřesnému porušování lidských práv, varuje Martin Rozumek

Podle aktuálních zpráv počet uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy, bude letos pravděpodobně nižší než loni, ale více lidí na cestě zemře. Alespoň to tvrdí Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ta podle jejího ředitele Martina Rozumka vychází z dat úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který sbírá každý den nová data ze zemí, odkud uprchlíci přicházejí a kterými procházejí.

„Balkánská trasa je z velké části uzavřená a dohoda EU - Turecko zatím funguje, největší otevřený koridor, který tady byl loni, je zavřený, tím pádem přichází uprchlíků méně,“ říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Cesta přes Itálii a Libyi je ale podle něj mnohem dražší a nebezpečnější, objevují se také zprávy o otřesných porušováních lidských práv právě v Libyi, kde jsou uprchlíci biti a ženy znásilňovány. „Dokonce se objevily zprávy, že uprchlíci jsou prodáváni za účelem získávání jejich orgánů do Egypta,“ dodává.


Jakýkoliv mechanismus vždy narazí na to, že jeden stát na jihu to nemůže zvládnout sám, a je potřeba mu nějakým způsobem pomoci. A kvóty jsou jedním z nástrojů

Dodává také, že vychází ze zdrojů Amnesty International nebo Human Rights Watch, což jsou podle něj věrohodné lidskoprávní organizace, které se snaží mapovat dodržování lidských práv uprchlíků po cestě.

A co se týče Itálie, tak ta podle něj na příliv uprchlíku není připravená, a ani nechce být. „Italové velmi obětavě dokáží zachránit lidem životy, ale potom jim nechávají volnost pohybu,“ říká s tím, že pokud by vybudovali fungující azylový systém, tak by to znamenalo, že by se Itálie stala skladištěm pro celou Evropu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.