Chmelaři očekávají bohatou sklizeň. Chmelu přálo počasí

Chmelaři se připravují na sklizeň. Podle jejich očekávání bude letošní úroda vyšší než loňská. Pěstitelům přálo počasí a zároveň se zvýšil počet chmelnic. Letos zemědělci sklidí téměř 4800 hektarů. Většinou žateckého poloraného červeňáku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chmel

Chmel | Foto: Lucie Valášková

Podle předsedy svazu pěstitelů chmele České republiky Luboše Hejdy očekávají, že sklidí 6000 tun, což je zhruba o 1200 tun víc než loni, kdy úrodu poničilo extrémní sucho a vysoké teploty.

I letos ale chmelaři čelí řadě problémů. Podle ředitele Chmelařského institutu v Žatci Josefa Patzaka chybí hlavně pracovní síla.

„Tak, jak je dostatek vláhy, chmel neustále přisazuje. Je potřeba ho nechat dozrát, jak se říká – uzavřít, aby to, co na tom štoku je, bylo opravdu zužitkovatelné. Aby se to dokázalo dostat do žoku a výnos tomu odpovídal,“ popisuje pěstování Hejda. Podle něj sklizeň trvá dva až čtyři týdny v závislosti na technickém vybavení a velikosti pole každého pěstitele.

Česko patří hned po Spojených státech a Německu mezi největší pěstitele jemně aromatického chmele.

Do zahraničí míří čtyři pětiny tuzemské produkce. Nejčastěji do Japonska, Vietnamu, Ruska a Číny. Právě v této asijské zemi prudce stoupá zájem o české pivo i o chmel z tuzemských česaček.

Češi stále patří k jedničkám ve spotřebě zlatavého moku. Spotřeba piva ale mírně klesá. Zatímco v roce 2009 vypil každý Čech přes 150 litrů, loni už to bylo v uvozovkách jen 143 litrů na osobu za rok. Hned za Čechy jsou Němci se 113 litry a Rakušané.

Zvyšuje se ale podíl piva konzumovaného doma, ten tvoří už 59 procent oproti množství piva vypitého v restauracích. Alespoň to vyplynulo ze statistik Českého svazu pivovarů a sladoven.

Sklizeň chmele v Česku začne zhruba mezi 18. a 20. srpnem.

Chmel | Foto: Lucie Valášková

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme