Aleppo se zřejmě znovu stalo terčem chemického útoku, lékaři mluví o chloru

Z povstalci ovládané části severosyrského města Aleppo je hlášeno podezření na chemický útok. Čtyři civilisté tam v noci na čtvrtek zahynuli zřejmě v důsledku útoku chlorem, uvedli místní záchranáři a nemocniční zdroje. Vládní i povstalecké síly opakovaně popírají, že v bojích používají chemické zbraně, a navzájem se obviňují z chemických útoků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo

Syrské Aleppo | Zdroj: Reuters

Ruské síly podporující režim syrského prezidenta Bašára Asada oznámily, že v souladu se svým slibem mezi 09.00 a 12.00 SELČ zastavily nálety a dělostřelecké útoky v Aleppu, aby umožnily bezpečný průjezd humanitárním konvojům.

Podle svědků ale boje ve městě i v té době pokračovaly. Nejméně 30 mrtvých a 70 zraněných si vyžádaly ruské nálety na oblast severosyrského města Rakka, která je baštou teroristické organizace Islámský stát (IS).

„Při deseti náletech ruských sil na Rakku a okolí přišlo o život 20 civilistů a deset džihádistů," sdělila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Ruská agentura TASS uvedla, že ruské bombardéry zasáhly v oblasti Rakky několik zařízení organizace Islámský stát, včetně velkého skladu munice a paliva, chemické továrny a výcvikového tábora, a zabily přitom velký počet bojovníků IS.

Po prolomení blokády chtějí syrští povstalci dobýt celé Aleppo

Číst článek

SOHR, stejně jako dvě různé povstalecké skupiny a místní obyvatelé, potvrdila také pokračující boje z Aleppa, kde ruská armáda slíbila dodržovat každý den tříhodinové příměří.

„Máme zprávy, že granátové útoky a boje pokračují," konstatovala SOHR ve čtvrtek dopoledne. SOHR sleduje situaci v Sýrii z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů.

Hlavní koordinátor humanitární pomoci OSN pro Sýrii Jan Egeland ve čtvrtek zopakoval názor Spojených národů, že k zajištění dodávek pomoci obyvatelům Aleppa je zapotřebí delší, osmačtyřicetihodinové příměří. Rusko je podle něj ochotno jednat s OSN o tom, jak by tento požadavek mohl být realizován.

Bitva o Aleppo může rozhodnout o dalším vývoji v Sýrii. Nejvíc trpí civilisté

Číst článek

Představitel aleppské nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíb ve čtvrtek uvedl, že jeho zdravotnické zařízení registruje čtyři mrtvé v důsledku otravy jedovatým plynem a 55 osob s dýchacími potížemi. Sedm z nich je v péči lékařů nemocnice. Chatíb řekl, že shromažďuje kusy oblečení pacientů a fragmenty bomb jako důkazy k analýze.

Podle záchranáře Chálida Hará, citovaného agenturou AP, jsou mezi oběťmi matka a dvě děti. O život přišly, když vládní vrtulník shodil do východní části města čtyři barelové bomby, z nichž jedna byla zřejmě naplněna chlorem, řekl Hará. Záchranná služba zaznamenala také 22 lidí s dýchacími problémy.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že zvěsti o útoku chlorem se vyšetřují. „Existuje množství důkazů, že k tomu útoku skutečně došlo," řekl. Pokud se zprávy potvrdí, půjde podle něj o válečný zločin.

Nejmenovaný představitel syrské armády naopak podle agentury AP popřel obvinění o útoku chlorem ze strany Asadových jednotek.

Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. O útoku barelovými bombami ze strany vojsk věrných režimu prezidenta Asada informovala i SOHR. Ta uvádí, že o život přišli dva lidé, kteří se udusili, a několik dalších utrpělo dýchací potíže. SOHR ale konkrétně chlor jako smrtící látku nezmiňuje.

Aleppo | Foto: Český rozhlas

Armáda věrná Asadovi, kterou podporují ruské síly, v minulých týdnech obklíčila povstalci ovládanou východní část Aleppa a uvnitř se ocitlo bez dodávek potravin přes 200 tisíc lidí.

Rebelům, kteří jsou pod neustálými údery ruského a syrského letectva, se v sobotu po třech týdnech podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Oběma stranám pak přibyly ve městě a jeho okolí posily.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme