Exploze v thajském resortu Hua Hin mají nejméně jednu oběť. Dalších 19 lidí je zraněných

V oblíbeném thajském resortu Hua Hin explodovaly dvě nálože. Podle místní policie při výbuchu zahynula nejméně jedna žena. Dalších 19 lidí je podle informací agentury AFP zraněných, většina zahraniční turisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblíbené thajské letovisko zasáhly dvě exploze. Na místě vyšetřuje policie

Oblíbené thajské letovisko zasáhly dvě exploze. Na místě vyšetřuje policie | Zdroj: ČTK

Zatím jedinou obětí je Thajka, které podle místních médií patřil blízký stánek s jídlem.

Obě exploze dělilo zhruba 20 minut. První z nich nikoho nezranila, zabíjela až druhá nastražená nedaleko baru. Útočníci trhaviny skryli do květináčů vzdálených od sebe asi 50 metrů a odpálili je z dálky mobilem.

Thajská média už ukazují záběry zraněných z nemocnice. Podle zpráv ze sociálních sítí jsou někteří zranění vážně.

Předpokládá ale, že výbuchy souvisely s nějakým místním sporem. Exploze letovisko zasáhly jen den před thajským státním svátkem, narozeninami královny Sirikit.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy, že by mezi zraněnými byli Češi.

„Naše ambasáda v Bangkoku je v kontaktu s thajskými policejními složkami. Nemůžeme však nyní potvrdit, zda se mezi raněnými nachází čeští občané. Více informací s ohledem na časový posun budeme mít s největší pravděpodobností k dispozici ráno,“ popsala Českému rozhlasu mluvčí resortu Irena Valentová.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež se domnívá, že by v místě útoku ani žádní čeští turisté být nemuseli: „Teď je tam období dešťů. České cestovní kanceláře tam jezdí jen v dobrých sezonách, což je od října do dubna.“

Koordinované bombové útoky nejsou výjimečné v thajských jižních provinciích, kde bojují tamní povstalci proti centrální vládě. V konfliktu za posledních deset let zemřelo přes 6 tisíc lidí. V turistické části Thajska jsou ale útoky ojedinělé.

Město Hua Hin je pobřežní resort, který mají v oblibě thajští i zahraniční turisté, ale i například současný thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Metropole Bangkok leží zhruba 100 kilometrů severovýchodně od Hua Hin.

Kristina Roháčková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme