První doping v olympijském Riu, zakázanou látku našli u čínské plavkyně Čchen Sin-i

V těle osmnáctileté plavkyně Čchen Sin-i byla objevena zakázaná látka hydro-chloro-thiazid v den, kdy ve finále na sto metrů motýlek 7. srpna skončila na čtvrtém místě. Podle brazilského listu Estadeo se jejím případem bude zabývat Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS). Pozitivní nález už potvrdila i Čínská plavecká asociace, která chce při vyšetřování plně spolupracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská plavkyně Čchen Sin-i na Asijských hrách v roce 2014

Čínská plavkyně Čchen Sin-i na Asijských hrách v roce 2014 | Zdroj: Reuters

Čchen Sin-i, která před dvěma lety získala několik zlatých medailí na Asijských hrách v Jižní Koreji, měla v pátek nastoupit v závodě na padesát metrů volný způsob. Neprošla ale testem na diuretika a teď čeká na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který požádala o odebrání druhého vzorku.

Čína už v minulosti čelila několika dopingovým skandálům, v roce 1994 při Asijských hrách v Hirošimě mělo pozitivní nález dokonce sedm čínských plavců.

Velké pochybnosti i pobouření ale vyvolal nález nepovoleného růstového hormonu v zavazadle čínské plavkyně Jüan Jüan v Austrálii po mistrovství světa v Perthu před osmi lety, při kontrole na letišti měla totiž takové zásoby této látky, která by stačila pro celý plavecký tým.

Pozdvižení vyvolala i slova australského plavce Macka Hortona, který před několika dny získal olypijské zlato v závodě na 400 metrů volným způsobem a ve finále porazil svého čínského soupeře Sun Janga, který vybojoval stříbro. Australan před závodem prohlásil, že nechce soutěžit se sportovci, kteří mají dopingovou minulost, a konkrétně měl na mysli právě Číňana Sun Janga.

Horton ho přímo označil za "dopingového podvodníka", protože Sun byl přistižen v roce 2014 na domácím šampionátu, kdy použil zakázaný stimulant trimetazidin. Čína ale o tomto nálezu dlouho mlčela, vše zveřejnila s velkým zpožděním stejně jako to, že Sun dostal tříměsíční zákaz.

Čínská média si po Hortonových slovech nebrala servítky, vládní list Global Times dokonce označil Australany za západní občany druhé kategorie, Čínská plavecká asociace pak oficiálně vyzvala Austrálii, ať se za Hortonova urážlivá slova omluví, ta se ale za olympijského vítěze postavila. Už dříve Australský plavecký svaz Suna označil kvůli pozitivnímu nálezu za nevítanou osobu a zakázal mu oficiální tréninky na svém území.

Plavkyně Čchen Sin-i je ale vůbec prvním čínským sportovcem od roku 1992, který dopoval na olympijských hrách.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme