Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací závadného lososa. Obsahuje parazita

Stogramový výrobek Losos divoký uzený - kousky od dodavatelské firmy Nekton obsahoval nebezpečného parazita. Hygienici ho odhalili v prodejně Albert v centru Prahy. Ryba měla datum spotřeby do 22. července tohoto roku. Firma Nekton čeká na výsledky vlastních laboratorních testů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stogramový výrobek Losos divoký uzený - kousky od firmy Nekton

Stogramový výrobek Losos divoký uzený - kousky od firmy Nekton | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Firma se hájí tím, že výrobek byl bio kvality, a protože ryba nebyla ošetřená antibiotiky, paraziti v rybě zůstali. Výrobek Losos divoký uzený kousky od dodavatelské firmy Nekton už není v prodeji.

„V rámci výkonu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že šarže L23012562/T4, s datem spotřeby 22. 7. 2016 již není k dispozici, a proto byl odebrán stejný výrobek šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 11. 8. 2016,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Laboratorní vyšetření potvrdilo podle resortu přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jde o parazitického červa trávicího traktu mořských savců, který je pro člověka nebezpečný.

Larvy v tělní dutině nebo svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů. Ryba může být podle hygieniků zdraví nebezpečná i po tepelné úpravě.

„I přítomnost mrtvých parazitů může vyvolat alergickou reakci, proto konzumaci takového výrobku nelze v žádném případě doporučit,“ vysvětlila Hana Kunstovná z pražské hygienické stanice.

Po pozření rybího masa napadeného larvami červa lidé onemocní anisakiózou, která nemusí mít žádné příznaky, nebo se projeví prudkými bolestmi břicha a zvracením. Symptomy se dostaví 1 hodinu až 2 týdny po konzumaci infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt.

Česká firma Nekton, která výrobek na trhu distribuuje, proto teď musí počítat s přísnějšími podmínkami.

„Pokud budou chtít dovézt výrobek podobného charakteru nebo vyrobený z lososa divokého, tak po nich budeme chtít doložit výsledky laboratorních vyšetření,“ dodal Zdeněk Císař ze Státní veterinární správy. Zboží do Česka dováží polský výrobce.

David Černý, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme