Turecko po puči: basketbalisty se zřekla rodina, fotbalistovi hrozí zatčení

V Turecku byl podle tamních médií vydán zatykač na bývalého kapitána fotbalové reprezentace Hakana Süküra. Důvodem je napojení někdejšího hráče Galatasaraye Istanbul a Interu Milán na duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda viní ze zosnování červencového pokusu o převrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký basketbalista Enes Kanter

Turecký basketbalista Enes Kanter | Zdroj: Reuters

Čtyřiačtyřicetiletý Sükür ukončil kariéru před osmi lety a poté byl zvolen do parlamentu.

Bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2002, který se před několika měsíci odstěhoval z Turecka do USA, je dlouhodobým Gülenovým příznivcem.

Nyní byl kvůli tomu obviněn, že je členem teroristické organizace.

Kvůli napojení na Gülena má problém i turecký basketbalista Enes Kanter, působící v NBA v Oklahomě. Toho se dokonce kvůli kritickým ohlasům na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zřekla jeho vlastní rodina.

"Chceme, aby si okamžitě změnil jméno. Omlouváme se prezidentovi i tureckému národu, že máme takového syna," napsal v otevřeném dopise Mehmet Kanter.

Jeho syn se odmítl zříci svých politických názorů a přijal nové jméno Gülen na podporu duchovního.

"Dnes jsem ztratil matku, otce, bratry i sestry. Příbuzní už mě nechtějí vidět. Pro Gülenovu práci obětuji svou rodinu. Má láska ke Gülenovi je více než má láska k matce a otci. On je teď má rodina," napsala na twitter trojka draftu z roku 2011.

Neúspěšný pokus o puč se v Turecku uskutečnil v červenci. Vláda na něj zareagovala rozsáhlými čistkami, při kterých přišlo o práci několik desítek tisíc policistů, soudců a učitelů. Bylo zatčeno téměř třicet tisíc lidí, z nichž přes dvacet tisíc je stále ve vazbě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme