Exploze ohrozí turistickou sezonu v Thajsku. Nejspíš nepomohou ani slevy

Thajsko zasáhla další série pumových atentátů. A to přímo v turistických letoviscích, kam každý rok vyjíždějí desítky milionů lidí včetně Čechů. Podle Asociace cestovních kanceláří se proto teď atraktivita země může před začátkem hlavní sezony výrazně snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláž na jihu Thajska

Pláž na jihu Thajska | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Venson Kuchipudi

Zatím je moc brzy na to hodnotit, jak aktuální situace v zemi ovlivní cestovní ruch. Nepochybné ale je, že lidé mají strach cestovat do zemí, kde není klidná situace nebo kde zaútočili teroristé.

Důkazem je i výrazný pokles zájmu o Francii, Tunisko nebo o Turecko. Třeba právě do Turecka letos české cestovní kanceláře prodaly zhruba o polovinu zájezdů méně než loni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Thajskými letovisky otřásla série explozí. Kvůli atentátu by tak do země mohlo přijet výrazně méně turistů

Lidé se totiž bojí o svoji bezpečnost. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je proto možné, že stejný scénář bude i u Thajska.

„S největší pravděpodobností bude mít tahle akce dopad na prodeje, které se týkají především podzimu a zimy. Pokud by zájem Evropanů a Číňanů pro cesty do Thajska poklesl, poklesly by s největší pravděpodobností také ceny,“ uvádí Papež.

Zpřísněná bezpečnostní opatření v thajských provinciích
Po sérii útoků na jihu země zpřísňuje bezpečnostní opatření všech 76 thajských provincií. Informovalo o tom tamní ministerstvo vnitra. Mezitím pokračuje vyšetřování explozí, při kterých přišli o život nejméně čtyři lidé, a na tři desítky dalších utrpěly zranění. Thajská police dosud zatkla dva muže. Podle policejního generála šlo o místní sabotáž proti vojenskému režimu.

Ještě před deseti lety stála zpáteční letenka do Bangkoku v průměru kolem 20 tisíc korun. V nabídce dopravců lze v současnosti nalézt letenky i za 11 tisíc.

Za zlevňováním stojí nízké ceny ropy, ale také velká kapacita míst a konkurenční boj mezi leteckými společnostmi. Na další pokles cen letenek může mít vliv i hrozící nebezpečí v zemi.

„Rozhodně se to může projevit nejenom u letenek, ale spíše ještě u cen zájezdů. Cena letenek je přece jenom daleko víc našponovaná a s daleko menší marží, než jsou zájezdy samotné," říká analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

„Bylo to vidět na Španělsku po teroristických útocích v minulém desetiletí. Tam skutečně došlo i ke zlevňování cen letenek,“ dodává Menčík.

Zájem o Thajsko každým rokem roste. Země totiž patří mezi nejoblíbenější exotické destinace. Každoročně tam jezdí desítky milionů turistů. A zájem je i mezi českými cestovateli.

Jen loni jich do země vyjelo kolem 70 tisíc. Většina ale jezdí takzvaně na vlastní pěst. Cestovní kanceláře využilo jen zhruba 20 procent Čechů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme