Vůdce afgánské odnože Islámského státu je mrtvý, zabil ho americký dron

Americký dron údajně zabil vůdce samozvaného Islámského státu, operujícího v Afghánistánu a Pákistánu. Informovalo o tom afghánské velvyslanectví. Americká armáda zprávu o smrti velitele Hafize Saeeda Khana dnes potvrdila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron RQ-4 Global Hawk

Dron RQ-4 Global Hawk | Foto: U.S. Air Force

"Mohu potvrdit, že vůdce Hafiz Saeed Khan společně se svými dalšími veliteli a vojáky zemřel po náletu amerického dronu,“ řekl afghánský ambasador Omar Zakhilwal.

Není to poprvé, kdy byl Khan prohlášen mrtvým. Minulý rok afgánská tajná služba také tvrdila, že je po smrti. Tato zpráva se však nikdy nepotvrdila. Mluvčí americké armády médiím v pátek sdělil, že o zprávách ví, ale nejsou ověřeny. Později ale smrt islamistického velitele potvrdil.

Její útěk za IS sledoval celý svět. Teď je jedna z britských školaček po smrti

Číst článek

Americká armáda už dříve v letošním roce zabila významného představitele radikálních islamistů. V květnu pomocí dronů usmrtila Akhtara Mansoura, vůdce teroristické organizace Talibán.

Islámský stát se dříve v tomto týdnu přihlásil k útoku na nemocnici v pákistánském městě Quetta, při kterém zahynulo 74 lidí. Pákistánská odnož Talibánu zároveň přiznala, že se na masakru také podílela.

Reuters, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme