Němečtí politici do Ria nepřijeli. Jde o nedostatek respektu k nám, zlobí se sportovci

I když politika na olympiádu nepatří, německé olympioniky hodně mrzí, že do Ria nepřiletěl nikdo z předních německých politiků, aby je podpořil. Kancléřka Angela Merkelová a další představitelé země přitom pravidelně jezdí do zahraničí fandit třeba německým fotbalistům. Za jejich absenci v Riu je asi nejostřeji kritizovali němečtí házenkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý fanoušek na olympiádě v Riu

Německý fanoušek na olympiádě v Riu | Zdroj: Reuters

„Tím, že nepřijeli na olympijské hry, podle mě nejvyšší němečtí politici ukázali nedostatek respektu ke sportovcům. A jsem si jistý, že podobně to cítí i jiní. Naše olympioniky to samozřejmě mrzí, pokud se tu neobjeví čelní politici a neprojeví jim respekt jako jiným německým sportovcům,“ postěžoval si agentuře SID šéf německého házenkářského týmu Bob Hanning.

Neúčast německých politiků v Riu se nelíbí ani vedoucímu olympijské výpravy Michaelu Vesperovi nebo prezidentovi německého atletického svazu Clemensi Prokopovi.

Angelu Merkelovou nebo prezidenta Joachima Gaucka by v hledišti při svých disciplínách rádi viděli také němečtí reprezentanti.

Jenže kancléřka už dříve účast odmítla a hlava státu musela cestu do Ria zrušit ze zdravotních důvodů. Na olympiádu se nechystají ani ministři, pod které spadá německý sport, jako je ministr vnitra Thomas de Maiziére. Ten to zdůvodnil nedávnými krvavými útoky v Německu:

„Moc mě mrzí, že tam tentokrát nebudu. To rozhodnutí nebylo jednoduché. Hrozně rád bych v Riu byl a podpořil naše sportovce. Ale vzhledem k bezpečnostní situaci v Německu si nemůžu dovolit být několik dní pryč 12 hodin letu daleko. Doufám, že to pochopí.“

Kvůli absenci svých vrcholných politiků se někteří němečtí olympionici rozhodli pro netradiční formu protestu. Na oplátku prý nepůjdou na recepci, kterou ke sportovnímu svátku pořádá generální konzul v Riu.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme