Kuriozita v Riu: Phelps prohrál a o stříbro se podělil s dalšími dvěma plavci

Americký plavec Michael Phelps páté zlato na olympijských hrách v Riu nezískal. Na trati 100 metrů motýlek skončil na děleném druhém místě za nečekaným vítězem Josephem Schoolingem ze Singapuru. O stříbrnou medaili se legendární plavec musel podělit s dalšími dvěma závodníky. Na stupních vítězů tak bylo trochu těsno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbrní vítězové závodu na 100 metrů motýlek z Ria Američan Michael Phelps, Jihoafričan Chad Le Clos a Maďar Laszlo Cseh

Stříbrní vítězové závodu na 100 metrů motýlek z Ria Američan Michael Phelps, Jihoafričan Chad Le Clos a Maďar Laszlo Cseh | Zdroj: ČTK

Schooling, který časem 50,39 překonal olympijský rekord, vyhrál s velkým náskokem před trojicí Phelps, Jihoafričan Chad Le Clos a Maďar László Cseh. Všichni tři dohmátli shodně o tři čtvrtě sekundy za vítězem.

Agentura AP s odkazem na sportovního historika Billa Mallona uvádí, že to byla jednadvacátá "remíza" tří sportovců v olympijské historii. Hodně jich má na svědomí starší gymnastický systém do deseti bodů, jenž také přinesl jedinou shodu dokonce čtyř sportovců - ve finále přeskoku mužů na OH v roce 1984.

Dělení medailí mezi třemi sportovci bývá k vidění také v atletice, a to především v tyči a výšce, když skokané dosáhnou stejného výsledku se shodným zápisem. Naposledy se to stalo před čtyřmi lety v Londýně, kde se o bronz ve výšce podělili Katařan Issa Mutaz Baršim, Brit Robert Grabarz a Kanaďan Derek Drouin.

Tříčlenná plavecká "remíza" je však po 52 letech první v závodě na rychlost od zimních her v Grenoblu 1968, kde zajely stejný čas tři americké rychlobruslařky na 500 metrů. Tehdy se nicméně výsledky měřily pouze na desetiny sekundy.

Phelpsova rekordní bilance pod pěti kruhy nyní čítá 22 zlatých, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Poslední šanci rozšířit svou fenomenální sbírku bude mít jednatřicetiletý plavec dnes v polohové štafetě.

„A to bude definitivní konec. Do Tokia pojedu, ale závodit tam nebudu,“ řekl Phelps, jenž už se z plaveckého důchodu vrátil před Riem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme