Viguela: Temperamento

15. srpen 2016

Na tradiční hudbu z centra Španělska v té nejautentičtější podobě se zaměřila skupina Viguela; tvoří ji dva muži a tři ženy z venkova jižně od Madridu. Album Temperamento je autentickou sbírkou celkem 18 lidových melodií.

Skupina zpívá tradiční repertoár se stejnou bezprostředností jako generace jejich rodičů a prarodičů, cílem není technická dokonalost, ale propojení hudby s každodenním životem. Vedle kytar používají kastaněty, středověké housle a třeba i domácí nářadí jako hmoždíře či nůžky na stříhání ovcí. Tím nejvýraznějším poznávacím znakem jejich hudby je ale zpěv bohatý na ornamenty, tak jemné že někdy jediná slabika přesáhne sled několika tónů.

Specifickou hudební formou španělského venkova jsou písně Hernandillas, o ženách které v době sklizně nosí potravu těm, kteří pracují na poli. Melodie na albu Temperamento je zajímavá tím, že ji poprvé roku 1952 zachytil americký folklorista Alan Lomax, když ve Španělsku pořizoval nahrávky pro Knihovnu amerického kongresu. Nahrávka zachycuje všechny tři ženské hlasy skupiny Viguela.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Rosario por Malaguenas, En la Mancha, A la Mari Juana, La del Rabo el Guarro.

Spustit audio