V Riu startují regaty rychlostních kanoistů. V akci budou i medailové naděje Dostál a Fuksa

Na hrách v Riu de Janieru se dnes poprvé představí další ze sportovců, které vám Český rozhlas představil v projektu Olympijský rok. Je jím kajakář Josef Dostál. Přitom ještě než usedne při rozjížďkách na tisíc metrů do své lodi, už má svou premiéru na hrách za sebou. Podobně jako biker Jaroslav Kulhavý se totiž objevil ve vteřinovém záběru v oficiálním videoklipu k olympijským hrám zpěvačky Katy Perry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Fuksu a Josefa Dostála dnes v Riu čekají první rozjížďky

Martina Fuksu a Josefa Dostála dnes v Riu čekají první rozjížďky | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Katty mi volala, jestli si mě tam může použít, tak jsem chvilku přemýšlel o autorských právech, ale pak jsem řekl, že ano,“ žertuje před svou první soutěžní jízdou v Riu Josef Dostál.

Dobrou náladu mu nekazí ani některé nedostatky na závodišti. Nerozhodí ho ani nerovné chodníky, ani bahno na březích a nezaskočily by ho ani případné velké vlny při závodu. Do dějiště olympijských her si totiž přivezl i speciálně upravenou loď.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinem Fuksou a Josefem Dostálem před jejich prvními starty v Riu mluvil reportér ČRo Petr Kadeřábek

„Loď mám dělanou na míru, ale tahle je ještě asi o pět centimetrů vyšší a více nosná. Spodek lodi je stejný, jako u té mojí normální, nicméně pokud přijdou vlny, což se občas stává, tak abych kvůli tomu nebyl hendikepovaný, tak jsme s výrobcem udělali tuhle loď,“ vysvětluje Josef Dostál.

Při velkých vlnách by mu totiž mohla natéct voda do prostoru kolem břicha a s těžší lodí by svým soupeřům nestačil. Upravenou loď ale nasadí pouze v případě, že vlny na jezeře budou tvořit takzvané čepice, tedy budou se v nejvyšším bodě lámat.

To další z českých medailových nadějí, která dnes zasáhne do bojů olympijských her, kanoista Martin Fuksa žádný speciál na vlny nemá, ale má zase jiný fígl.

„Snažím se to brát pozitivně a věřit tomu, že v čase našeho startu to bude v pohodě. V závodění ve větru a vlnách jsem velký loser, takže i proto věřím, že to bude dobré,“ doufá před rozjížďkami na kilometrové trati kanoista Martin Fuksa.

Petr Kadeřábek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme