Cykloprůvodce vám ukáže i místa, která byste sami nenašli, láká na projížďky s průvodcem Radka Žáková

16. srpen 2016

Pokud jste milovníky jízdy na kole, možná už jste slyšeli o službách cykloprůvodců. Jednou z průkopnic je i Radka Žáková, dnešní host Petra Krále. Podle ní může být cykloprůvodce přidanou hodnotou pro výlet – nejen že naplánuje trasu na míru, ale dokáže i zavést cyklisty na místa, která jsou zajímavá, ale z mapy nebo internetu byste se o nich nedozvěděli.

„Ať budete plánovat, jak budete chtít, tak to prostě nemůžete bez znalosti daného regionu a cest v něm dát dohromady tak, aby ta cesta na první pokus dopadla dobře. Může se vám to povést zčásti, ale pochybuji o tom, že se vám to povede všude. Někde můžete narazit na neprostupné místo, musíte tlačit, objíždět nebo brodit,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková.

Jedním z taháků této sezóny jsou Brdy, které se částečně otevřely veřejnosti. Částečně projeté je má i Radka Žáková. Upozorňuje na to, že síť cyklostezek ještě stále není úplně vyznačená a optimální tu není ani mobilní signál. Pokud se tedy rozhodnete do Brd na kole vyrazit, doporučuje jezdit nejméně ve dvou, protože kdyby se vám po cestě něco stalo, bez signálu se pomoci nedovoláte.


Musíte se ho vyptávat, a to nejen na to, co zná o tom regionu, ale třeba i kde byl. On by se měl ale ptát spíš vás – jak jezdíte, kam jezdíte, jaké body zájmu na trasách vyhledáváte, aby vám trasa, kterou připraví, maximálně vyhovovala. Radka Žáková radí, jak poznat dobrého cykloprůvodce

Na kole se ale samozřejmě dá vyrazit i do zahraničí – i několik dní můžete jet po dálkových trasách. Jednou z nich je trasa železné opony, které vede z Norska na jih a má asi 10 tisíc kilometrů. Podle Radky Žákové ji ještě zcela neprojel ani její autor, ale její část v Čechách, Německu a Rakousku stojí za projížďku.

A co rozhodně nesmí chybět v její cyklobrašně? „Postupně do ní přidávám spoustu drobností, některé z nich se mi velice osvědčily. Například malý kousek mýdla na vyndání těch nejmenších klíšťat.“ A přidává i doporučení, jak očistit ruce od šmíru z nandavání spadlého řetězu: stačí opalovací mléko a hygienické kapesníčky.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio