Veřejně prospěšné práce a odklad. Vůdci protestů v Hongkongu nepůjdou do vězení

Tři nejznámější vůdci protičínských protestů, které probíhaly v Hongkongu před dvěma lety, se dnes dozvěděli výši svých trestů. Už v červenci je soud uznal vinnými z nezákonného spolčování. Dva hlavní vůdci protestů odešli s tresty veřejně prospěšných prací a třetímu byl výkon trestu odložen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkongští studentští vůdci (zleva) Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow

Hongkongští studentští vůdci (zleva) Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow | Zdroj: Reuters

Demonstrace v září roku 2014 byly reakcí na dlouhodobý plán Pekingu. Pekingská centrální vláda tehdy odmítla požadavek, se kterým přišli obyvatelé Hongkongu. Ti požadovali, aby o tom, kdo se stane příštím správcem této speciální administrativní zóny, rozhodovali voliči klasickým hlasováním.

Obě strany tehdy odmítly ustoupit ze svých pozic a lidé vyšli do ulic. Demonstrace, které trvaly více než dva měsíce, dostaly přezdívku deštníkové - tou dobou totiž často pršelo a lidé měli při protestech deštníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svědkem protestů v Hongkongu byl i reportér Českého rozhlasu David Jakš

Zmínění studenti se stali jakýmisi vůdci. Komunikovali s novináři, vysvětlovali své postoje v televizních debatách, rozesílali tiskové zprávy atd. A byli to oni, kdo se pro Peking stali symboly neposlušného Hongkongu.

Lidí tehdy v ulicích Hongkongu rychle přibývalo. Čtvrti jako Wan Chai nebo Mong Kok byly ohraničené policejními kordony, nejezdila tam auta ani hromadná doprava a byla to taková hlavní místa, kde demonstranti vysvětlovali, proč se jim záměr Pekingu nelíbí.

V některých dnech demonstrovalo v ulicích Hongkongu odhadem až sto tisíc lidí a město bylo na více než dva měsíce ochromeno. Policie zpočátku nezasahovala, ale postupně se vtahy vyostřovaly. Nakonec už policie zatýkala a padla také obvinění z narušování veřejného pořádku a nedovoleného spolčování.

Sílící vliv Pekingu

Demonstrantům a jejich sympatizantům se nelíbilo, že podle jejich názoru kontinentální Čína víc a víc ovlivňuje dění v Hongkongu, víc a víc mu vnucuje svou politickou vůli. Peking totiž řekl, že kandidáty na nejvyšší správce Hongkongu bude nominovat on, resp. čínská vláda. A obyvatelé Hongkongu potom budou vybírat z tohoto předloženého seznamu.

Nakonec před soudem stanuli tři zmínění studenti Wong, Chaw a Law. Soud je uznal vinnými už v červenci, ale rozsudky oznámil až dnes. Není v tom ale nic neobvyklého, soudní systém v této bývalé britské enklávě vychází z původního britského modelu, který počítá s časovou prodlevou.

Dnes tedy soud oznámil výši trestů, nakonec je dostali jen dva studenti - Alex Chaw a Joshua Wong. „Tento rozsudek neovlivní mou vytrvalost. Budu dál motivovat občany Hongkongu, aby bojovali za demokracii a lidská práva,“ řekl Wong bezprostředně po rozsudku.

Hongkongský parlament už v polovině června reformu, kterou navrhuje Peking, odmítl. Čína se však nevzdává, několikrát naznačila, že trvá na tom, že bude schvalovat seznam možných kandidátů a teprve z nich budou potom lidé v Hongkongu vybírat.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme