Od neúspěšného pokusu o převrat v Turecku uplynul měsíc. A čistky stále pokračují

Turecké úřady stále pokračují ve stíhání možných odpůrců režimu a také v čistkách ve veřejných institucích. Dnes například turecká policie prohledává budovy tří soudů v Istanbulu. Úřady také nově vydaly zatykače na dalších 173 soudních zaměstnanců, kteří jsou podle deníku Hürriyet podezřelí ze zapojení do pokusu o převrat. To vše přesně měsíc po neúspěšném puči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti puči v Istanbulu

Demonstrace proti puči v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Neúspěšný puč se odehrál v noci z 15. na 16. července a zemřelo při něm na tři sta lidí.

V reakci na pokus o převrat pak režim začal s čistkami. Ty kromě soudů postihly i bezpečnostní složky, média, školství nebo úřady. Jen ve státním sektoru přišlo o práci téměř osmdesát tisíc lidí.

Turecko po puči začalo také odvolávat své diplomaty ze zahraničí, několik se jich však údajně odmítlo vrátit.

„Máme informace o dvaatřiceti diplomatech, kteří se nevrátili. V některých případech víme, kde se nacházejí. Už jsme kontaktovali dané země a jednáme o vydání těchto lidí,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Ankara podezřívá ze zosnování puče Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech. Washington zatím islámského duchovního, který všechna obvinění popírá, vydat odmítá.

Turecko v této otázce nehodlá přistoupit na kompromis a na vydání duchovního trvá dál. Nedávno to oznámil turecký premiér, podle nějž prý už Spojené státy k celé otázce zlepšily přístup.

Do Turecka by měli v následujících týdnech přijet vyjednávat americký viceprezident Joe Biden a také ministr zahraniční John Kerry. Případem se bude také zbývat skupina amerických vládních expertů.

Vojáci blokují vstup na Bosporský most v Istanbulu | Foto: Reuters

Postup turecké vlády po pokusu o převrat také postihl vztahy země s Evropskou unií. Ohrožená je zejména vzájemná dohoda o migraci.

Evropská unie opakuje, že Turecko zatím neplní všechny podmínky pro zavedení bezvízového styku a Ankara zase opakovaně vyhrožuje, že přestane kontrolovat příliv uprchlíků do Evropy.

Çavuşoglu dnes pro německý deník Bild uvedl, že pokud Brusel víza nezruší do října, nemůže zaručit další fungování ujednání o migrantech, které proud uprchlíků z Turecka do Řecka výrazně zpomalilo.

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme