Šéf Trumpovy kampaně dostával miliony od Janukovyče, účty ho spojují i s ruským oligarchou

Ukrajinská policie vyšetřuje korupční síť, do které byl pravděpodobně zapleten i šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort. Z účetních knih, které v Kyjevě našli vyšetřovatelé, vyplynulo, že Manafort dostal 13 milionů dolarů od proruské Strany regionů bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Manafort hovoří s dcerou Donalda Trumpa na sjezdu republikánů v Clevelandu

Paul Manafort hovoří s dcerou Donalda Trumpa na sjezdu republikánů v Clevelandu | Zdroj: Reuters

Podle deníku The New York Times zmiňují ručně psané účetní knihy Manafortovo jméno 22krát a dokumentují platby ve výši 307 milionů korun v letech 2007 a 2012. Stovky stran zápisů v azbuce policie nalezla v bývalém ústředí Strany regionů v Kyjevě a není z nich jasné, za co Manafort peníze dostával.

Policie v té souvislosti vyšetřuje, kdo Janukovyčovi pomáhal s krytím finančních úniků a jak prezident financoval luxus, kterým se obklopoval.

Nalezené dokumenty spojují Manaforta s ruským oligarchou a blízkým spojencem Vladimira Putina Olegem Děripaskou a s nákupem aktiv ukrajinské kabelové televize za 18 milionů dolarů.

Vedoucí Trumpovy kampaně odmítl kauzu komentovat, po svém právníkovi Richardovi Hibeymu pouze vzkázal, že neobdržel žádnou takovou platbu v hotovosti.

Právě o Rusku se v posledních týdnech vyjadřuje ve své kampani Donald Trump, USA by podle něj měly uznat ruskou anexi Krymu. „Podle toho, co jsem slyšel, by lidé na Krymu náleželi raději Rusku než Ukrajině. K tomu také musíme přihlížet,“ uvedl prezidentský kandidát v rozhovoru pro televizi ABC.

Manafort pracuje pro Donalda Trumpa od března letošního roku a od června republikánskou kampaň řídí. Na prezidentské kampani pracoval už v roce 1976 pro Geralda Forda, později i pro Ronalda Reagana.

Ke kontroverzní Manafortově pověsti přispěla spolupráce s africkými despoty i s filipínským diktátorem Ferdinandem Marcosem. Janukovyčovi a Straně regionů pak na Ukrajině po porážce v Oranžové revoluci pomáhal vyhrát několikery volby. Během revoluce v únoru 2014 uprchl Janukovyč do Ruska.

The New York Times, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme