Demonstrace za dostavbu okruhu. Lidé v Uhříněvsi zablokovali hlavní silnici

Provoz na frekventované silnici Přátelství v pražské Uhříněvsi po poledni krátce zastavili protestující. Lidé v rouškách tak chtěli upozornit na smog a zvýšenou dopravu ve čtvrti kvůli nedokončené části Pražského okruhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest za dostavbu Pražského okruhu v Uhříněvsi

Protest za dostavbu Pražského okruhu v Uhříněvsi | Foto: Martin Svozílek

Na demonstraci přišlo asi 15 lidí s transparenty a silnici zatarasili u nákupního centra. Na chvíli se vytvořily kolony, ale řidiči to ale vzali s pochopením.

Akci uspořádala Občanská iniciativa za dostavbu Pražského okruhu na průtahu Uhříněvsí, který je jednou z alternativních spojnic mezi dálnicemi D1 a D11, když je ucpaná pražská Jižní spojka.

Podle Petra Sýkory z iniciativy je potřeba s dostavbou okruhu začít co nejdříve.

„Je to pouhých 12,5 kilometru, které když se dostaví, tak jednoznačně ulehčí zdejší opravě. Bude tady méně hluku, méně smogu, méně zácp – prostě bude se nám daleko lépe žít,“ říká Sýkora.

Spojku mezi dálnicemi chtějí v naplánované podobě lidé v Uhříněvsi, vedení Prahy i Středočeského kraje. Zahájení stavby se ale značně komplikovalo.

Dostavba silničního okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi, tedy zmiňovanou dálnicí na Hradec, byla vyřazena ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA , což je posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Projekt totiž nesplnil podmínku, že pro stavbu už musí být vydané územní rozhodnutí.

Na tuto situaci následně reagovalo vedení Prahy, které oznámilo, že plánuje zakázat vjezd kamionů delších než 12 metrů do města. To se ale nelibí Středočeskému kraji a vedení okolních měst a obcí. Potvrzuje to starosta Říčan Vladimír Kořen z uskupení Klidné město.

„U Říčan je vlastně konec okruhu kolem Prahy, a jestliže by Praha nějakým způsobem zamezila tomuto hlavnímu proudu, tak jediná cesta, jakou mohou tranzitní kamiony najít, je přes naše město. Skončily by u nás možná desetitisíce kamionů, tady na té ulici, která vede přímo u školy,“ popisuje starosta.

A aby toho nebylo málo, tak se ozývají některá další středočeská města a obce, které chtějí naplánovanou silnice vést ještě trochu jinudy, aby jim auta na čtyřproudé silnice nejezdila kousek od oken jejich domů. Vzniklo tedy několik variant této důležité silnice.

Pražský okruh a Městský okruh | Foto: Český rozhlas

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme