Stát uzavřel s OKD smlouvu na úvěr 700 milionů. První peníze pošle do tří dnů

Zadlužená společnost OKD dostane už tento týden první část státního úvěru. Smlouvu na 700 milionů korun v pondělí podepsala firma s ministerstvem financí. Formálně půjčku poskytne státní společnost Prisko na základě schválené reorganizace OKD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Na základě žádosti o čerpání první částky půjčky bude společností Prisko uvolněna částka ve výši 150 milionů korun. První část půjčky by tedy OKD mělo obdržet během dvou až tří dnů,“ potvrdil Českému rozhlasu mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Finanční prostředky, které máme schváleny od státu, v nejbližším období použijeme jednak na mzdové prostředky, a jednak na pracovní kapitál,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 700milionové půjčce společnosti OKD mluvil na ČRo Plus František Bostl, hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza

Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík rychlou reakci státu očekával.

„My jsme s tím počítali, že to přijde brzy, protože nebyly vyplaceny všechny mzdy za měsíc červenec – zhruba 9 procentům nebyly vyplaceny celé mzdy a managementu vůbec. Tím pádem se doplatí mzdy za červenec a samozřejmě i srpen bude velice těžký,“ podotkl šéf odborů.

O pomoci firmě formou půjčky, která je podmíněná reorganizací OKD, rozhodla vláda na konci července. Pravicová opozice to kritizovala, podle ní půjde o dar.

"Čerpání půjčky bude probíhat na základě přísného posuzování odůvodněnosti potřeby takového čerpání," uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Smlouva obsahuje zajišťovací dokumenty

Součástí smlouvy jsou zajišťovací dokumenty, které Prisku umožňují v případě neplnění stanovených závazků ze strany OKD uspokojit svou pohledávku. Úvěrovou smlouvou postupně doporučili prozatímní věřitelský výbor, insolvenční správce a schválil ji i soud.

Podle analytiků půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. „Já osobně si myslím, že na přelomu roku, respektive v průběhu příštího jara, bychom mohli očekávat další požadavek ze strany OKD na spolufinancování restrukturalizace,“ řekl ČRo Plus František Bostl, hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza.

Ředitel OKD Dale Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit.

V černouhelné OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun.

Minulý týden věřitelé těžební společnosti OKD na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že firma půjde do reorganizace. OKD tak bude dál těžit a vydělávat.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČTK, Kateřina Daňková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme