Při záplavách v Louisianě zemřelo nejméně sedm lidí. Záchranáři evakuovali tisíce dalších

Rozsáhlé záplavy v americké Louisianě nepřežilo nejméně sedm lidí. Dvacet tisíc lidí záchranáři evakuovali a po dalších pátrají. Na venkově a v odlehlých oblastech pomáhají uvízlým lidem také stovky dobrovolníků se čluny. Záplavy teď ohrožují sousední Texas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně sedm lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně sedm lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali | Zdroj: Reuters

„Voda začala stoupat tři nebo čtyři dny zpátky a stále stoupá,“ popsal pro agenturu Reuters 59letý Lonnie Wells, který chce záplavy přečkat se svými slepicemi, kozami a psy.

Aktuálně záchranáři pomohli asi 20 tisícům lidí, které zasáhly záplavy, a to hlavně v okolí hlavního města Baton Rouge. Na místě pomáhá i zhruba 1700 členů Národní gardy.

Aktivní jsou vládní organizace a Červený kříž, které se snaží poskytnout postiženým náhradní ubytování na různých místech.

Tři tisíce lidí našlo střechu nad hlavou třeba ve filmových studiích v Baton Rouge. Město začalo chystat pro lidi bez domova také velké kulturní centrum.

Přes 11 tisíc lidí už se také zaregistrovalo na webových stránkách federální vlády pro pomoc při přírodních katastrofách. Na twitteru to napsal guvernér John Bel Edwards.

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně sedm lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali | Foto: Reuters

Záchranné akce v Louisianě komplikují technické problémy. Lidé si stěžují, že se celý víkend nemohli dovolat na linku 911 kvůli přetížené síti, a evakuace se komplikovala i kvůli výpadku tamního mobilního operátora.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards na tiskové konferenci uvedl, že lidi evakuovali ze zaplavených aut, zatopených domů a ohrožených nemocnic v jižní části státu. Region navíc čekají další deště.

„I když dnes přerušovaně vylézalo slunce, vody bude v mnoha oblastech přibývat,“ uvedl Edwards.

Michael Edmonson z louisianské státní policie pro agenturu Reuters uvedl, že zatopené oblasti zásobují jídlem a vodou helikoptéry. Ty také pomáhaly s transportací vážně nemocných osob.

Americký prezident Barack Obama kvůli povodním vyhlásil v Louisianě stav katastrofy, aby do postižených oblastí mohly zamířit peníze potřebné na opravu škod.

Záplavy v Louisianě nepřežilo nejméně sedm lidí. Tisíce dalších záchranáři evakuovali | Foto: Reuters

Julie Urbišová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme