Trump otočil. Slibuje úzkou spolupráci s NATO v boji proti IS

Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump v pondělí řekl, že bude velmi úzce spolupracovat s NATO v boji proti radikálům z Islámského státu. To vše, když vyhraje listopadové prezidentské volby. Donald Trump tak vycouval z předchozí pohrůžky, že by Spojené státy nemusely dostát svým závazkům k NATO a členům aliance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Budeme úzce spolupracovat s NATO na téhle misi proti Islámskému státu,“ řekl Trump během proslovu o zahraniční politice v americkém Ohiu.

Ohio je takzvaný „swing state“, tedy stát s vyrovnanou podporou obyvatel ve volbě mezi demokratickou a republikánskou stranou.

Donald Trump v Ohiu také uvedl, že jeho vláda by v boji proti Islámskému státu spolupracovala také s Ruskem a vyžadovala by mezinárodní konferenci o terorismu.

Článek 5 zakládající smlouvy NATO garantuje, že ozbrojený útok proti jednomu členovi je útokem proti všem. Mají mu tak čelit společně.

Republikánský kandidát na prezidenta v červencovém rozhovoru pro deník New York Times zpochybnil automatickou obranu členů NATO.

Řekl, že pomoc pobaltským zemím bude záviset na tom, jak plní své spojenecké závazky.

Na stranickém sjezdu pak řekl, že je prý třeba znovu definovat, co znamená být partner USA. Spojené státy podle něj financují alianci desítky let.

A právě finanční příspěvky by podle Trumpa měly hrát klíčovou roli v otázce vzájemné obrany členů Severoatlantické aliance.

Trumpovy poznámky k NATO vyvolaly velkou vlnu kritiky od členů aliance ale i spolustraníků. Republikánský kandidát v Ohiu změnu svého názoru na NATO vysvětlil tím, že Severoatlantická aliance od jeho posledních komentářů přišla s novým přístupem k boji proti terorismu a to mu umožnilo názor změnit.

Během projevu v Ohiu také řekl, že by uzákonil extrémní prověřování přistěhovalců. Jeho plán boje proti teroristickému extremismu, který v pondělí představil, by zahrnoval třeba nové kontolní testy.

Žadatelé o vstup do Spojených států by v nich museli mimo jiné dokazovat, že sdílí západní hodnoty svobody včetně náboženské tolerance.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme